Slaw_21 Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Dzień Dobry, Ten model był pierwszym, mającym duże powierzchnie aluminiowe, jaki robiłem, stąd skupiłem się głównie na samym aluminium i będę wdzięczny za wszelkie uwagi na ten temat. Skądinąd sam kształt tego samolotu zachęca do zrobienia modelu. Był to pierwszy myśliwiec zespołu Polikarpowa, wyprodukowany w niewielkiej liczbie egzemplarzy. Według autorów zestawu cały z aluminium. Nie wiem na ile jest to prawdą. Prototyp miał kadłub ze sklejki. Model robiłem prosto z pudełka, zgodnie z instrukcją, bez żadnych dodatków, przeróbek itp., nie szukając też dokumentacji oryginału. Głównie chodziło mi o malowanie. Malowane aerografem - Tamiya Flat Aluminium, i na to miejscami nałożona AK True Metal Dark Aluminium, w różnym stopniu potem polerowana. Ślady oleju, spalin itd. naniesione przede wszystkim na przodzie kadłuba (głównie Abteilung Enginne Grees) w małej ilości. Na zdjęciach są one słabo widoczne (nie mam doświadczenia z fotografowaniem takich powierzchni). Może zdjęcia na różnym tle lepiej pewne rzeczy pokażą. z serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich, a szczególnie dla początkujących modelarzy Sławek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Na czarnym tle wygląda zdecydowanie lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Chyba dawno nie oglądałem modelu tak długo, zanim coś napisałem Zastanawiałem się jak do tego podejść. Konstrukcja jest... specyficzna. Ale nie szkodzi, ja też lubię brzydali. Jest wymagająca głównie z uwagi na "jednostajne" malowanie. Trochę męczy to moje oko, dlatego najbardziej podoba mi się w tych ujęciach, gdzie coś dzieje się "kolorystycznie", gdzie dobrze widać śmigło, koła, spód. To co chyba najbardziej zwraca uwagę to niedostateczne wyeksponowanie detali: na przedzie, przy osłonie silnika jest ciekawa powierzchnia i chyba zabrakło trochę washa. Dobrze moim zdaniem prezentuje się ogon, zwłaszcza statecznik pionowy. Kadłub mógłby być chyba nieco lepiej spasowany - widać to przy osłonie kokpitu. Bardzo trudny model według mnie. Pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi