Skocz do zawartości

Fiat Terni Tripoli/15 ter, 1:72, scratch

FLECZER

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sporo rozgrzebanych warsztatów ale tak wygląda moje dłubanie. Dzięki temu nie ma nudy. A jak koledzy pewnie zauważyli raz na jakiś czas pojawia się galeria 😁 Poza przeróbkami, sklejaniem prosto z pudła zawsze mam jeszcze kilka projektów robionych od podstaw. Do takich aktualnie należą Fiat Terni Tripoli w wersji z drugiej wojny światowej (wcześniejszy jest w galerii) oraz ciężarówka 15ter i ambulans na jej podstawie. Wszystkie te pojazdy są blisko ze sobą ,,spokrewnione". Włoscy mistrzowie improwizacji postawili archaiczne i wręcz karykaturalne nadwozie Fiata Terni Tripoli na ramę nowoczesnej ciężarówki SPA 38. Nadwozie, a przynajmniej jego zasadniczą część już prawie udało mi się wykonać. Ramę i zawieszenie wykonam w oparciu o znalezione w necie fotografie a koła podbiorę z Fiata 621 produkcji FtF. Poszukuję jeszcze fotografii tylnej części pojazdu bo nie jestem pewny kształtu dodanej w czasie modernizacji nadbudówki.

Model ciężarówki  Fiat 15ter został zbudowan i wstępnie pomalowany rok temu ale nie miałem na niego pomysłu. Ciężarówkę zrobiłem w czasie pierwszego lockdownu tylko dlatego że wydawała mi się prosta i miała takie same podwozie jak intrygujący Terni Tripoli. Niedawno przypadkiem wertując zakurzone nieco leksykony natknąłem się na informację że dzięki gen. Hallerowi do Polski trafiły w dość dużej ilości te ciężarówki oraz ambulansy. W ten sposób posiadany model wymaga nieco przeróbek ale malowanie ma już wybrane a ambulans niebawem będzie powstawać. Budowę ramy i szoferki mam już opanowaną.

Podstawą do budowy są materiały dostępne na stronie landships.info.

Taki szybki, prosty projekt 🤣🤣🤣

IMG_20210626_213955_HDR.jpg

IMG_20210626_214009_HDR.jpg

IMG_20210626_214021_HDR.jpg

145539_original.jpg

Fiat-terni_tripoli_aggiornata (1).jpg

IMG_20210626_213738_HDR.jpg

IMG_20210626_213749_HDR.jpg

IMG_20210626_213801_HDR.jpg

IMG_20210626_213846_HDR.jpg

IMG_20210626_213907_HDR.jpg

IMG_20210626_214048_HDR.jpg

IMG_20210626_214133_HDR.jpg

IMG_20210626_214331_HDR.jpg

IMG_20210626_214526_HDR.jpg

• Like 2

Widzę, że model opracowany jako papierowy. Rozważasz może publikację tego modelu ciężarówki w wersji papierowej? Byłby idealny do mojej kolekcji Wojny Polsko-Bolszewickiej.

Podziwiam Twoje umiejętności scratch. Moje ograniczyły się do przeróbki ciągnika C4P wczesnego od ftf na prototypowy egzemplarz.

6 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

Widzę, że model opracowany jako papierowy. Rozważasz może publikację tego modelu ciężarówki w wersji papierowej? Byłby idealny do mojej kolekcji Wojny Polsko-Bolszewickiej.

Ten modelik jest opublikowany i możliwy do ściągnięcia i samodzielnego wydrukowania ze stronki o której pisałem. Landships.info. Nie ja jestem autorem. Nie lubimy się z papierem wiec moje modele są z plastiku ale często pomagam sobie w ich tworzeniu opracowaniami modeli papierowych zamieszczonymi w necie. Zawsze trzeba te plany traktować z pewną dozą ostrożności bo są mocno uproszczone.

Tak jak pisałem we wstępie ciężarówka i ambulans będą w polskim malowaniu wg zdjęć z leksykonów wrzesień 1939 a pojazd opancerzony musi być włoski 😉

• Like 1

13 godzin temu, FLECZER napisał:

Ten modelik jest opublikowany i możliwy do ściągnięcia i samodzielnego wydrukowania ze stronki o której pisałem. Landships.info.

Właśnie mi przypomniałeś, że już kiedyś odwiedziłem tą stronkę. Jest tam dostępny model Tanku Piłsudskiego ze Lwowa, którego przerobiłem na bardziej przypominający oryginał, ale przez nieuwagę zapisałem go jako jpg i stracił rozdzielczość. Może jeszcze raz się za niego zabiorę.

Breguet XIV z mojego portfolio pochodzi z tej stronki.