Janusz1978 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Pierwszy raz malowałem lakierem Alcalad i mam problem ze schnięciem lakieru, lakier to Alcalad II ALC-709 Candy Electric Blue. Przed położeniem powyższego lakieru używałem podkładu Alcalad, na pokład położyłem dwie warstwy lakieru oraz jedną bezbarwnego też Alclad. Model odstawiłem do wyschnięcia w temp. pokojowej na ponad tydzień, niestety po tak długim czasie nadal lakier jest miękki, gdy go dotknąłem to czułem, że był lepki oraz widać linie papilarne na nim. Czy ktoś z was miał podobny problem i byłby mi w stanie pomóc? Pozdrawiam Janusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fixer Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 A pomiędzy kolejnymi warstwami dałeś im przeschnąć? Wszystkie były dobrze rozmieszane? Z Alcladami takich problemów nigdy nie miałem, ale parę razy emalie Tamiya mi się tak zachowywały - ostatecznie wyschły po kilkunastu dniach. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz1978 Posted July 9, 2021 Author Share Posted July 9, 2021 Tak, dałem im przeschnąć, nawet dłużej niż piszą na opakowaniu. Przed lakierowaniem, szpachla i podkład schły kilka dni. spróbuję jeszcze raz i poczekam dłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts