Kolekcjoner WP Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Jako że lubię mieć rozgrzebane na raz kilka, a nawet kilkanaście modeli, to zaczynam kolejny . Wybór padł na Pipera Cub. Miałem go zbudować w wersji pływakowej, ale niestety Šmer nie dodał do niego kalkomanii o odpowiednim kroju czcionki rejestracji cywilnej. Więc, żeby pudełko się nie kurzyło zbuduję go w malowaniu Lotnictwa Polskiego. Będzie to niestety malowanie prawdopodobne, wg obowiązującego wówczas schematu malowania i oznaczeń. Za samolotypolskie.pl: ,,jeden samolot nierejestrowany L-4A (43-29161) przekazano lotnictwu wojskowemu, użytkował go kpt. inż. E. Stankiewicz, konstruktor samolotów PZL S-1 i S-3 ”Kania”." Pudełko Regulaminowy inbox oraz szachownice z zapasów. Zaawansowane wnętrze Przez nieuwagę przeciąłem łączenie skrzydeł i teraz muszę je skleić i wzmocnić. Model będzie wykonany jako typowy model dla odprężenia, czyli bez udziwnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 1 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2021 (edytowane) Rano zacząłem model, a już zamknąłem kadłub. Jak widać wnętrze ma bardzo dużo detali, ale ja po prostu lubię modele dobre w swej prostocie. A odnośnie zielonego kokpitu. Niedokładnego malowania i tak nie będzie widać przez oszklenie Zamknięty kadłub. Oczywiście wymaga szlifowania. Skrzydło prawie naprawiłem. Patrząc na podział części modelu, najwięcej zabawy będzie z oszkleniem oraz stelażem wewnątrz kabiny. Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2021 Piper wymagał użycia szpachli, oraz naprawiłem łączenie skrzydła. Teraz szlifowanie i można po mału kleić oszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 W dniu 1.08.2021 o 23:07, Kolekcjoner WP napisał: Patrząc na podział części modelu, najwięcej zabawy będzie z oszkleniem oraz stelażem wewnątrz kabiny. Kleiłem ten model jeszcze pod szyldem KP i nie pamiętam żeby były jakieś kłopoty z oszkleniem ani montażem skrzydła. Bardzo przyjemny był to modeliki, trochę nie rajcowało mnie pudełkowe malowanie amerykańskie z pasami D-Day ale w tamtych czasach nie było wyboru. Będę się przyglądał co z niego "wystrugasz" tzn. chodzi mi o twoją interpretację malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Kleiłem ten model jeszcze pod szyldem KP i nie pamiętam żeby były jakieś kłopoty z oszkleniem ani montażem skrzydła. Bardzo przyjemny był to modelik Sposób montażu przypomina mi trochę RWD-5 z ZTS Plastyk. A tak się składa, że tych Erwudziaków skleiłem już 5 i niewykluczone, że skleję kolejne tyle. A odnośnie Pipera Cub to mam w planach zbudować jeszcze wersję pływakową SP-AFY oraz sanitarną i aerokkubową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Sierpnia 2021 Share Napisano 5 Sierpnia 2021 Dawaj, sam kiedyś myślałem o jakiejś maszynie właśnie cywilnej najlepiej z jakiego aeroklubu ale zmieniłem skalę na 48 i temat umarł, chociaż nie powiem, miałem Cuba ze Šmeru znowu to nudne malowanie jak w 72-ce i z kanadyjskiego Hobbycrafta, tutaj chociaż ciekawsze malowania były, kanadyjskie, izraelskie i 2xUSA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Mała aktualizacja, po to aby pokazać w jakim malowaniu go buduję. Model malowałem dzisiaj od 7.20, bo nie mogłem spać ... Góra to pactra A29 Jungle Green, a dół to Pactra A109 AMT-17 Russian Blue - czyli moje sprawdzone kolory dla wczesnego Lotnictwa Rzeczpospolitej Polskiej (1944-1952) oraz Polski Ludowej (1952 wzwyż) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 Hej, panie Kolekcjoner WP, co tam słychać u Kubusiów? Mam nadzieję że temat nie umarł a jeno przerwa wakacyjna nastała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) 17 godzin temu, jmx62 napisał: Hej, panie Kolekcjoner WP, co tam słychać u Kubusiów? Mam nadzieję że temat nie umarł a jeno przerwa wakacyjna nastała? Spokojnie, wczoraj Piper dostał dwie warstwy farby, przy okazji malowania elementów Mi-4, więc jutro postaram się wstawić zdjęcia z warsztatu nad piperem. Jako ciekawostkę wklejam profile polskich cywilnych piperów i link do strony z nimi. Dużo ciekawych samolotów można znaleźć. Dzięki tym profilom skompletowałem listę samolotów Polskich Sił Powietrznych we Francji http://shipbucket.com/vehicles?category=real&type=air&country=40&page=14 Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Piper właściwie jest już gotów do montażu w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2021 Model pokryty lakierem satynowym, a oszklenie ładnie zeskrobane z nadmiarów farby. Niestety jest kilka rysek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Ostatnia aktualizacja przed galerią końcową. Montaż skrzydła sprawił minimalny problem, ponieważ widoczny na pierwszym zdjęciu element klatki bezpieczeństwa trzeba było wkleić pod skrzydło, co wymagało manewrowania wykałaczką w szparze między skrzydłem , a oszkleniem. Samolot sklejony w całość Kalkomanie pochodzące z Iła-2 ZTS Plastyk pasują idealnie Podwozie nie sprawiło większych problemów, tylko brak otworów w kadłubie, gdzie można by je było zaczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Model ukończony. Zapraszam do galerii: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi