Miodek Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Otóż mam problem - podczas nakładania Cleara zrobiły mi się na elemencie smugi :F Jeżeli jest jakiś sposób by je zniwelować, to bardzo bym prosił. Malowałem akrylem Gunzo, wpadłem na pomysł aby wypolerować to ClearFixem jakimś, ale na razie się wstrzymam bo jeszcze większych szkód narobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Pytania pomocnicze: czy malujesz pędzlem czy aerografem? Jaki konkretnie był to lakier? Rozumiem, że błyszczący? Czy przez smugi rozumiesz nierówność powierzchni, nierówność połysku czy nierówność przejrzystości (np. mleczne smugi zamiast przejrzystości)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Hmm kolega ma na myśli chyba farbę ze słoiczka... Proponuję polerkę albo DOT.. Poproszę o fotkę i odpowiedz na pytanie kolegi powyżej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Jak smugi sie zrobiły to chyba za gęsta farba , nie wiem czy clary sie rozcieńcza nawet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 31 Maja 2008 Autor Share Napisano 31 Maja 2008 Przepraszam że nie mogłem zrobić zdjęć Owszem jest ro farbka ze słoiczka malowana małym pędzelkiem (00) pozostały smugi po nim wydaje mi się i nie wiem jak je zlikwidować, i najlepiej gdyby tą zieleń rozjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Eeee, po prostu pomaluj raz jeszcze - lakier nie pokrył do końca. A jeśli zieleń chcesz rozjaśnić to zmyj lakier z części i pomaluj jeszcze raz, ale do farbki zielonej transparentnej dolej więcej bezbarwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 31 Maja 2008 Autor Share Napisano 31 Maja 2008 Czym zmyć i czym rozcieńczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merida Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Wamwodu zmywacz chyba się nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Jeśli chcesz żeby odcień zieleni był jaśniejszy - dodaj zwykłego bezbarwnego (wg uznania) Jeśli chcesz zmyć farbę z jakiejś części - wrzuć część do słoiczka z płynem hamulcowym DOT-3, Cleanluxem (jest to zmywacz Sidoluxu, kupisz w Castoramie i marketach), lub roztworem Kreta z wodą (na tym zabardzo się nie znam, więc preferuję 2 pierwsze płyny) Pozdro i pokaż potem jak ci to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 31 Maja 2008 Autor Share Napisano 31 Maja 2008 No tak, tyle że ta część jest całkowicie zrobiona (kalki i farby) :F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Aha... więc po kolei. Trzeba zerwać kalki tak aby ich nie zniszczyć, usunąć farbę, pomalować jeszcze raz, nakleić kalki. 1.Zrywanie kalek to mimo wszystko bardzo łatwa rzecz! Wystarczy kalkomanie podważyć choćby ostrzem noża (na bardzo małym odcinku) i w szparę między kalką, a częścią włożyć malutki nasączony WODĄ pędzelek. Podważasz, podważasz, coraz dalej, coraz dalej aż do końca. Jak już to zrobisz musisz odklejoną kalkę nanieść jakoś na kawałek papieru po kalkomaniach. wiesz... ten niebieski. Ten kawałek musi być niezadrukowany. Mądry z Ciebie facet, więc chyba zrozumiesz co mam na myśli Po ponownym pomalowaniu części kalkę naklejasz standardowo, na chwilę do ciepłej wody, i na model. Jak coś nie jasne to możesz pisać na GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 31 Maja 2008 Autor Share Napisano 31 Maja 2008 Ok sppróbuje Wiem o co chodzi nie podoba mi się to, ale zaufam bardziej doświadczonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Ale z tym ostrzem to baaardzo ostrożnie, żeby potem nie było na mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 (edytowane) Użyłem płynu hamulcowego i wacików - zeszło w minute. Nie chcę jednak odświeżać starego tematu - teraz mam problem, a mianowicie jak nakładać tego typu farby (mam akrylowe i olejne), jakim pędzlem itp. Edytowane 3 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 chcem ? Więc. Jeśli masz już część czystą to: 1. Malujesz całą część zielonym clearem. JEśli chcesz żeby zieleń była jaśniejsza, to do farbki dodaj więcej błyszczącego bezbarwnego. Musi być tej samej firmy i tej samej serii. 2. Potem część malujesz. W przypadku tej owiewki pędzel niech będzie dwa razy mniejszy od jej szerokości ;) Pozdro. Czy nie wiesz czegoś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Przepraszam za błąd Spróbuje pomalować na pomarańczowo clearem Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Spoko A czemu na pomarańczowo, a nie zielono?? Pamiętaj. Jak znowu będziesz miał smugi, to nie zrażaj się tylko połóż drugą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 No bo to taki bursztyn fajny Widziałem na fotce jednej i mi się bardzo spodobał. Aha - pomarańcz to u mnie farbka olejna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Ale to farbka Clear? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Oczywiście Jak ją rozsmarować? Czy ilość warst ma odzwierciedlenie w przejrzystości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Jak ją rozsmarować? Pomaluj pędzlem Czy ilość warst ma odzwierciedlenie w przejrzystości? Oczywiście ze tak, ale nie tylko ilość warstw. Teoretycznie jeśli położysz 1 warstwę nie rozcieńczonej bezbarwnym, lub połozysz 2 warstwy rozcieńczonej bezbarwnym farbki - efekt będzie taki sam, ale w drugim przypadku nie będzie smug. Więc rozcieńcz cleara bezbarwnym i pomaluj 2-3 warstwy, delikatne pociągnięcia pędzla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Problem w tym że nie mam nic bezbarwnego oprócz wody i lakieru matowego akrylowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Ja nie bawię się w rozcieńczania i jestem zadowolony z efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 No miodek mówi, ze chce rozjaśnić, to mu radzę jak... nie Miodek. Musi być bezbarwny tej samej firmy, błyszczący. Nie ma rady. Inaczej nie rozjaśnisz. Chyba że położysz dwie cieniutkie warstewki żeby takowe położyć, musisz farbkę rozcieńczyć. Jeśli jest to Humbrol, lub MM, to może byc rozcieńczalnik Wamodu. Pewnie taki masz Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Nie mam nic z tych rzeczy, próbowałem dziś i efekt jest dość tragiczny - smugi są niesamowite, farba jest nierównomiernie rozłożona i farba jest stanowczo za gęsta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi