abtb Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Takiego dziwaka wykopałem w składziku: czyli dość stareńki model "Łani" w wydaniu Hellera. Model bodajże ujrzał światło dzienne w 1984r (ale nie jestem tego na 100% pewien) Moje wydanie teoretycznie pochodzi z 2004r. Zawartość pudła: Trochę się powycinało bo miałem go robić i jakoś nie zrobiłem Instrukcja w formie arkuszy A3 dość ładna i przejrzysta. Zawiera tabelę z przelicznikiem farb Hellera na Humbrola Kalki: Wyglądają dość solidnie i nie mają przesunięć kolorów Model został opracowany w sposób uniwersalny, tzn. można wybrać sobie wersję śmigłowca (A lub D) poprzez "zabudowę stosownej przedniej części kadłuba. Detal bardzo delikatny ale dość ładnie odwzorowany: Oczywiście model ma też swoje uproszczenia: - płytkie komory podwozia Oszklenie raczej nie najgorsze Model posiada też dość ciekawą ciekawostkę (chyba nie do końca poprawne sformułowanie gramatyczne ), a mianowicie: dwa stery kierunku, dzięki czemu możemy wybrać sobie w wersji A po której stronie kadłuba będzie śmigło ogonowe. Co prawda Heller w instrukcji podaje, że zależy to od wersji A/D, jednak w rzeczywistości prototyp W-24 i pierwsza partia produkcyjna posiadały śmigło ogonowe po prawej stronie belki (podobnie jak Mi-8) natomiast potem zostało ono przeniesione na stronę lewą. Model Hellera , jest jedynym modelem Mi 24A (jest jeszcze Hasegawa i Zvezda) który umożliwia wykonanie takiej opcji umieszczenia wirnika ogonowego. Kolejną ciekawostka modelu jest wnętrze kabiny pilotów w wersji A: Jak widać Heller umiejscowił w "drugim" rzędzie dwa fotele. Najprawdopodobniej taki układ istniał w prototypie W-24 gdzie siedzieli obok siebie pilot i technik pokładowy ( potem miejsce dla technika zostało wygospodarowane w przejściu pomiędzy kabiną pilota a przedziałem desantowym) Podsumowując, model ciekawy ale na chwilę obecną już raczej tylko jako "wspomnień czar". Co prawda możliwość zbudowania śmigłowca z pierwszej serii produkcyjnej jest kusząca, jednak chyba bardziej opłacalne było by przeszczepienie samego ogona do np. modelu Zvezdy. Edytowane 21 Września 2021 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi