birborkg Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Kupię model 1/48 A-36 Italeri 2729 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 cześć, a nie interesowała by cię wersja od accurate miniatures? to są te same formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birborkg Napisano 9 Listopada 2021 Autor Share Napisano 9 Listopada 2021 Oczywiście że może być z Accurate wiem że to ten sam model tylko myślałem, że z Italeri będzie łatwiej zdobyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 łatwiej będzie kupić to accurate miniatures, pełno tych modeli na rynku amerykańskim i japońskim bo na te rynki robiła je hasegawa. za italeri może przemawiać świeżość kalek. wracając do a-36 cena 120zł plus wysyłka paczkomatem. czas realizacji zależny od działania urzędów celnych od 2-tyg od miesiąca. możliwa jest też wysyłka fedexem w kilka dni ale wtedy trzeba dopłacić 70zł z powodu opłat celnych fedexa i vatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birborkg Napisano 9 Listopada 2021 Autor Share Napisano 9 Listopada 2021 Trochę wydaje mi się to drogo bo skoro tak duży model jak B-25 również Accurate zapakowany przez Italeri lub Academy można kupić za 135 - 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 taka normalna cena, za tyle możesz kupić a-36 na scalemates lub ebay. aktualne oferty to 30usd a gdzie koszty wysyłki i vat. a przepaki przeważnie są tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 A-36 APACHE Scale 1:48 WW II Dive Bomber v.Accurate Miniatures Nr 3401 NEU | eBay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birborkg Napisano 9 Listopada 2021 Autor Share Napisano 9 Listopada 2021 To wolę przepak aż tak mi się ni spieszy kiedyś przecież kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 40 minut temu, BRAVO112 napisał: A-36 APACHE Scale 1:48 WW II Dive Bomber v.Accurate Miniatures Nr 3401 NEU | eBay 22euro w licytacji i 10-17euro kosztów wysyłki z de. często się nacinam na takie oferty zwłaszcza małych modeli gdzie koszty wysyłki czasem dorównują cenie modelu. finalnie masz 32-39euro za model z dostawą. czy to drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 42 minuty temu, birborkg napisał: To wolę przepak aż tak mi się ni spieszy kiedyś przecież kupię. dzięki platformie scalemates możesz sobie dokładnie prześwietlić co i za ile kupić. w przypadku małej skali ja sugerowałbym się jednak jakością kalek. przepaki pomimo tego że mają formę z większym przebiegiem to dają większe pole do popisu dzięki kalkom. np a-36 od accurate miniatures ma kalki chyba na jedno malowanie, italleri daje ich na bodajże 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birborkg Napisano 9 Listopada 2021 Autor Share Napisano 9 Listopada 2021 Znam platformę scalemates i często tam zaglądam a co do kalek do modelu A-36 to mogę kupić ten model nawet bez kalek ponieważ zamierzam go zrobić z 309 dywizjonu może być nawet bez pudełka byle kompletny i nie uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 W takim razie możesz rozszerzyć poszukiwania o P-51A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 3 godziny temu, birborkg napisał: Znam platformę scalemates i często tam zaglądam a co do kalek do modelu A-36 to mogę kupić ten model nawet bez kalek ponieważ zamierzam go zrobić z 309 dywizjonu może być nawet bez pudełka byle kompletny i nie uszkodzony. To ja nie wiem czy a-36 się do tego nadaje bo to wersja bombowa z hamulcami na skrzydłach. Prędzej trzeba by było szukać wczesnych mustangów myśliwskich i zwłaszcza wersji rozpoznawczej czyli f-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 W kwestii konwersji hamulce to chyba najmniejszy problem. Wziąwszy to pod uwagę bez większej różnicy A-36, czy P-51A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRAGE 5 Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 Dywizjon 309 PSP używał Mustanga w brytyjskiej wersji Mk.IA z dwoma kaemami pod silnikiem. Jeśli nie Mustang Italeri to może P-51 ICM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birborkg Napisano 9 Listopada 2021 Autor Share Napisano 9 Listopada 2021 Witam koledzy Każdy z Was ma trochę racji wg fotek i opisów z Polish Wings A-36 były w 309 dywizjonie 1942 roku tylko w jednej eskadrze dopiero w 1943 wprowadzono P-51A. Różnice były w silnikach itp ale przede wszystkim A-36 miał 6 karabinów z czego dwa w nosie pod silnikiem a P-51 tylko cztery w skrzydłach W czasie eksploatacji anglicy zamienili 4 karabiny na 4 działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) Mam nadzieję, że nie jest tak napisane w książce... . Dywizjon 309 używał Mustangów Mk I i później Mustangów Mk III. Nie miał na wyposażeniu P-51A, a gdyby miał to Mustangi MkII. Ale nie miał. A-36 jest nieporozumieniem. Po cóż w dywizjonie rozpoznawczym bombowce nurkujące? Zresztą, RAF w ogóle nie miał A-36. Owszem, jedyne sześć A-36 latających w RAF wykonywało także misje rozpoznawcze. Były to jednak samoloty użyczone przez USAAF jednej z brytyjskich eskadr na MTO. Jedynym A-36 formalnie w brytyjskiej własności był egzemplarz przekazany do testów i porównań. Reszta też się nie zgadza, ale to już inny temat. Gdy mowa o Mustangach z Allisonem w 309-tym, to rozmawiamy o Mustangach Mk I, z wszystkimi cechami odróżniającymi je od niemal bliźniaczych względem siebie A-36 i P-51A. Edytowane 9 Listopada 2021 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birborkg Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) Ok Jednak żeby zakończyć dyskusję który model będzie prościej przerobić A-36 czy P-51A na Mustanga Mk I. Ponieważ na zdjęciach wyraźnie widać zamontowane karabiny pod silnikiem to myślę że A-36 będzie lepszy do przerobienia bo to że oba modele zarówno Italeri jak I ICM są do przeróbki z tym chyba się zgodzicie. A łatwiej zaszpachlować hamulce niż przerabiać cały przód modelu. Edytowane 10 Listopada 2021 przez birborkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) Moim zdaniem te karabiny to najmniejszy problem. W sensie szpachlowanie hamulców, czy dorabianie tych km-ów. Inna jest konfiguracja skrzydeł - dodatkowy reflektor do lądowania i zupełnie inaczej umieszczony fotokarabin, właściwe do tego panele dostępowe, porty uzbrojenia w skrzydłach, wyrzutniki łusek, pitot... . Dochodzi jeszcze oświetlenie i trzeba by zajrzeć do kabiny. Inny jest trochę chwyt powietrza do gaźnika, a przynajmniej powinien być. Nie wiem, czy zestaw to uwzględnia - w A-36/P-51A oczekujemy uchylanej klapki zapewniającej ominięcie filtra. Warto też sprawdzić, czy taki konkretny polski Mustang nie ma aby jeszcze tego chwytu w wersji krótkiej. Raczej nie ma, ale warto sprawdzić. No i najważniejsze - kompletnie inny kształt i inna konstrukcja chwytu powietrza do chłodnicy. Karabiny w nosie to przy tym bułka z masłem. Edytowane 10 Listopada 2021 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 Konkretnie chodzi o wersję NA-73 lub NA-83, temu A-36 to bliżej chyba do Mustanga mk2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 No właśnie opisuję różnice między Mustangiem MkI (NA - 73/83), a bliźniaczymi A-36 i P-51A. P-51A to właśnie jest MkII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birborkg Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 Dzięki za te wszystkie informację. Chyba sobie ten temat odpuszczę a z 309 zrobię Hurricane II c będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 3 godziny temu, birborkg napisał: Dzięki za te wszystkie informację. Chyba sobie ten temat odpuszczę a z 309 zrobię Hurricane II c będzie łatwiej. Znalazłem jeszcze takie coś. Nie wiem jak z dostępnością ale to chyba konwersja do tego czego szukasz. https://www.ultracast.ca/product-p/ult48031.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birborkg Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) To jest super będę szukał może się uda Edytowane 10 Listopada 2021 przez birborkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) Hej. Zobacz sobie poniższy zestaw. https://www.mojehobby.pl/products/USAAF-P-51-North-Africa.html Moim zdaniem to jest to samo co AM i Italeri A-36 itd. (skrzydła są oczywiście inne, to jest z hamulcami). Poza ceną oczywiście no i podobno A-36 ma najbardziej zbliżony podział blach na skrzydle do Mustangów NA73/83. Oszklenie z zestawów AM i pochodnych, z informacji które znalazłem na necie, ma problem z kształtem. We wszystkich zestawach łącznie z Icm śmigło jest do wymiany lub próby poprawy. Co do p-51a Icm to tu piszą, że jest lepszy od AM i dlaczego http://www.aprj.com.br/index.php?option=com_content&view=article&id=145:familia-mustang-icm-148-parte-1&catid=50:aviacao-wwii&Itemid=53 Zestaw Ultracast jest niestety niezbędny jeśli nie chcesz sam przerabiać na Mustanga z 309. Tylko pytanie czy warto kupić go za mniej więcej 160 zł z przesyłką do Pl. Kilka fotek polskich jest m. in. na stronie: http://www.polishsquadronsremembered.com/ https://www.polishairforce.pl/dyw309zdj.html Ogólnie poczekałbym na Edkowego kuca z alisonem. Wyjdzie zdecydowanie taniej. Pozdrawiam Edytowane 10 Listopada 2021 przez grrzesiek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi