LuckyStrike Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Cześć! Jestem w trakcie pracy nad moim pierwszym modelem i jest to Stug IV. Moje pytanie jest następujące: czy istnieją jakieś prawilne sposoby malowania kamuflażu? Nie mam na myśli samych kolorów których należy użyć ale wzór. Innymi słowy czy można to malować metodą freehandową tak jak podpowiada własne wyczucie czy istnieją jakieś gotowe wzorniki? Pytam dlatego, że widzę całe mnóstwo różnorodnych wzorów a że sam biorę się za malowanie po raz pierwszy chciałbym uniknąć jakichś wpadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Ja maluję metodą „freehandową” jak to określiłeś Na logikę w warunkach bojowych, bo tak były najczęściej malowane kamuflaże, nie dało się powtórzyć „toczka w toczkę” tego samego wzoru camo. Więc te wozy się między sobą różniły, i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Listopada 2021 Share Napisano 25 Listopada 2021 17 godzin temu, LuckyStrike napisał: Cześć! Jestem w trakcie pracy nad moim pierwszym modelem i jest to Stug IV. Moje pytanie jest następujące: czy istnieją jakieś prawilne sposoby malowania kamuflażu? Nie mam na myśli samych kolorów których należy użyć ale wzór. Innymi słowy czy można to malować metodą freehandową tak jak podpowiada własne wyczucie czy istnieją jakieś gotowe wzorniki? Pytam dlatego, że widzę całe mnóstwo różnorodnych wzorów a że sam biorę się za malowanie po raz pierwszy chciałbym uniknąć jakichś wpadek. Pełna dowolność kształtu plam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 To jeszcze pytanie na koniec, poprawnym zestawem farb z tamiya dla takiego trójkolorowego kamuflażu byłyby farby tamiya: xf-64 res brown, xf-61 dark green i xf-60 dark yellow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) 2 godziny temu, LuckyStrike napisał: To jeszcze pytanie na koniec, poprawnym zestawem farb z tamiya dla takiego trójkolorowego kamuflażu byłyby farby tamiya: xf-64 res brown, xf-61 dark green i xf-60 dark yellow? Zamiast XF-60 możesz użyć XF-88 Dark Yellow 2 . XF-60 jest zbyt żółty - trzeba dodać białej. Edytowane 26 Listopada 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi