mkrzyska Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Cześć, kupie któryś z n/w modeli Aoshimy w skali 1:350: Atago (1944 Retake) Maya (1944 Retake) Ashigara Haguro Nachi Kinu Nagara Tama 1944 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Mariuszu .... okazja przyjdzie.. odłóż zaczęty lotniskowiec na półkę /amerykanie głównie na nie polują /a dawaj na tapetę Takao lub Chokai i dołączaj do mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 22 minuty temu, tcl74 napisał: Okazje się zdarzają, ostatnio kupiłem Chokai za tysiaczka na Allegro. Tysiąc to dużo ale polowałem na niego od bardzo dawna i tylko jego mi brakowało. Aoshima raz na kilka lat coś wznawia. Atago na przykład był wznowiony kilka lat temu. Można poczekać cierpliwość cechą modelarza jest. informacje na temat premier i wznowień podaje scalemates. sama Aoshima na swojej stronie informuje o wznowieniach więc jak komuś się nie śpieszy to kupi większość ich modeli po cenie sklepowej. https://www.aoshima-bk.co.jp/special/en/restock/ z tym że nie mam pojęcia czy wszystko było wznawiane bo statki w tej skali nie są ich najlepszym biznesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkrzyska Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 41 minut temu, tcl74 napisał: Okazje się zdarzają, ostatnio kupiłem Chokai za tysiaczka na Allegro. Tysiąc to dużo ale polowałem na niego od bardzo dawna i tylko jego mi brakowało. Aoshima raz na kilka lat coś wznawia. Atago na przykład był wznowiony kilka lat temu. Można poczekać cierpliwość cechą modelarza jest. Czekam cierpliwie i od czasu do czasu coś się znajduje, np. Chokai 1944 kupiłem miesiąc temu za 500 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Nie tak dawno gdzieś ktoś pisał, że zasięgał języka u Aoshimy i dowidział się, że w bliskiej przyszłości nie planują wznowień swoich okrętów 1/350. Okazje owszem się zdarzają, ale raczej w przypadku gdy ktoś na szybko potrzebuje pieniędzy, więc nie za często. Pomyśleć, że 10 lat temu było tych okrętów pod dostatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 W dniu 29.12.2021 o 21:55, cdarek napisał: Mariuszu .... okazja przyjdzie.. odłóż zaczęty lotniskowiec na półkę /amerykanie głównie na nie polują /a dawaj na tapetę Takao lub Chokai i dołączaj do mnie. Panie Marku czy przerabiał pan pokład tego Takao? Aoshima napisała że dopiero w wersjach retake swoich modeli zostały poprawnie błędy z pierwszych edycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) To nie tyle błędy co ulepszenia - w pierwszej wersji ten cały "osprzęt" zamontowany na pokładzie stanowił jedną część wraz z elementem pokładu. W "retake" te duperele typu wentylatory są wykonane jako osobne elementy i doklejane do pokładu. Są też trochę bardziej szczegółowe. Jak ktoś się nastawia na dużą waloryzację modelu czy będzie je podmieniał na jakieś aftermarkety to nie jest to specjalna przeszkoda. W każdym razie nie należy skreślać wczesnych wersji tych modeli, bo tak naprawdę niewiele się różnią. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez witox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 A czy ich rozmieszczenie się pokrywa bo z notki Aoshimy wynika że różnica polega również na rozmieszczeniu tych detali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 Cytuję: "Typ Takao, który był poprzednikiem okrętu w skali 1/350, zostanie przerobiony. Cztery statki klasy Takao, które były już w sprzedaży, miały ten sam pokład. Dzisiejsze badania pokazują jednak, że pozycje opraw takich jak np. wieże wentylacyjne są zupełnie inne. Dlatego przerobiliśmy cały pokład, zamocowaliśmy lornetkę na mostku i wykonaliśmy formy do nowo opracowanej wieży wentylacyjnej i innych akcesoriów, a także przerobiliśmy ją, aby była zbliżona do dzisiejszych specyfikacji." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 Faktycznie po szybkim porównaniu dziurkowanie pokładów, a co za tym idzie rozmieszczenie tych "dupereli" dla nowych wersji Takao i Atago różni się. Skąd oni wzięli tak szczegółową dokumentację dla pokładów nie mam pojęcia (?). Pomijając już te akcesoria pokładowe i obserwacyjne (to dodano we wszystkich okrętach) to w Atago jest też nowa nadbudówka dziobowa i parę innych elementów. Wygląda na to, że w reszcie te części nie zostały zmienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Z tego co widzę to Kongo i Kirishimę też tak przerobili. Szkoda że za ciosem nie poszły firmy robiące dodatki bo np takie pokłady są tylko do starszych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 9 godzin temu, bsnt3k napisał: Z tego co widzę to Kongo i Kirishimę też tak przerobili. Szkoda że za ciosem nie poszły firmy robiące dodatki bo np takie pokłady są tylko do starszych wersji. sprawdziłem teraz Kirishimę z Aoshimy oraz pokład i wydaje mi się /pobieżnie patrząc/ że pasują idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Patrzyłem na ich stronę i dużo rzeczy zniknęła z ich katalogu online. Z tego co widzę to jest tam wyszczególnione nawet po numerze katalogowym do którego konkretnego modelu będzie pasował dany pokład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 to są zmiany retake w stosunku do pierwszych wersji krążowników aoshimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 W dniu 5.01.2022 o 19:51, cdarek napisał: sprawdziłem teraz Kirishimę z Aoshimy oraz pokład i wydaje mi się /pobieżnie patrząc/ że pasują idealnie Czy ktoś wypuścił dobry zestaw części fototrawionych do tej Kirishimy? Do kongo 1944 Aoshimy/fujimi to widziałem że są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tcl74 Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Tylko Aoshima skąpy zestaw blaszek https://www...com/1-350-scale-ijn-battleship-kirishima-1942-photo-etched-parts-aos042953 nic więcej nie ma (przynajmniej nie spotkałem) i ogólnie do klasy Kongo https://www.whiteensignmodels.com/p/WEM+1350+Kongo+Class+Battleship+PE+35112/5181/#.YesFrfjdiUk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Właśnie widziałem ten brytyjski zestaw ale trzeba do niego podchodzić selektywnie bo nie ma sprecyzowanego rocznika. Te relingi Aoshimy do Kongo pasują też do Kirishimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 W dniu 3.01.2022 o 15:35, witox napisał: To nie tyle błędy co ulepszenia - w pierwszej wersji ten cały "osprzęt" zamontowany na pokładzie stanowił jedną część wraz z elementem pokładu. W "retake" te duperele typu wentylatory są wykonane jako osobne elementy i doklejane do pokładu. Są też trochę bardziej szczegółowe. Jak ktoś się nastawia na dużą waloryzację modelu czy będzie je podmieniał na jakieś aftermarkety to nie jest to specjalna przeszkoda. W każdym razie nie należy skreślać wczesnych wersji tych modeli, bo tak naprawdę niewiele się różnią. poczytałem więcej opinii i retake to nie tylko ulepszone pokłady a także korekty kadłuba i nadbudówek. szkoda że sama aoshima nie podała dokładnie przy każdym modelu jak wyglądała ich poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 34 minuty temu, bsnt3k napisał: poczytałem więcej opinii i retake to nie tylko ulepszone pokłady a także korekty kadłuba i nadbudówek. szkoda że sama aoshima nie podała dokładnie przy każdym modelu jak wyglądała ich poprawki Kadłuba raczej nie dotykali. A części nadbudówki zmodyfikowano najprawdopodobniej tylko w przypadku Atago (wcześniej miał nadbudówkę główną wziętą z Takao) Co do Kongo to trzeba by dokładnie porównać stary i nowy pokład by zobaczyć czy to tylko podmiana tej drobnicy na doklejaną czy też modyfikacja rozmieszczenia. Tu również jakoś nie chce mi się wierzyć by przetrwała dokłada dokumentacja dotycząca tych elementów i to dla każdego z bliźniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Podobno w retake korugowqli również kształt dziobu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 28 minut temu, witox napisał: Kadłuba raczej nie dotykali. A części nadbudówki zmodyfikowano najprawdopodobniej tylko w przypadku Atago (wcześniej miał nadbudówkę główną wziętą z Takao) Czym się w takim razie różni model pierwszy model Atago o pierwszy Takao? Poza nadbudówka którą poprawili w wznowieniu są jeszcze jakieś różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Te modele w pierwszym wydaniu różnią się niewiele. Bodajże jedną ramką. Pewne różnice takie jak rozkład okienek na na nadbudówce czy rurek na kominie są oczywiście uwzględnione. Poza tym chyba dodatkowy radar, ale on i tak jest do wymiany n PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 14.01.2022 o 11:26, bsnt3k napisał: to są zmiany retake w stosunku do pierwszych wersji krążowników aoshimy taki zamiennik znalazłem, nie ma go jeszcze w bazie danych scalemates. orientuje się ktoś który kształt kratki w tych wentylatorach jest poprawny? Edytowane 2 Lutego 2022 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 wtrącę swoje 3 grosze.... skoro rozwinęła się debata o krążownikach japońskich proponuję dalsze dyskusje prowadzić tutaj : z prostej przyczyny - tu jest dział "giełdowy" i mało kto tu zagląda, a jak szukacie Panowie konkretnych informacji na temat IJN to tam najszybciej ktoś odpowie i na pewno pojawią się jakieś konkrety. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi