TopGunFan Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Witam. Postanowiłem zadebiutować w tym temacie i na początek wybór padł na to " niezwykle popularne" cudo. Jako że brak jakichkolwiek dodatków to model będzie prosto z pudła. Będzie wersja niemiecka UHT. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Powitać po ciemnej stronie mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 Ciemna strona mocy jak najbardziej mi pasuje aczkolwiek to zdecydowanie wolę jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 9 minut temu, TopGunFan napisał: Ciemna strona mocy jak najbardziej mi pasuje aczkolwiek to zdecydowanie wolę jasne Jest dużo jasnych wiatraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 Jasne miałem na myśli Wiatraki lubię wszystkie ciemne i jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 Ten będzie raczej z tych ciemniejszych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 24 Lutego 2022 Autor Share Napisano 24 Lutego 2022 Stan na dziś: elementy wnętrza dostały podkład gunze 1500 czarny i kolor bazowy Hataka C300 Anthracite Grey. Myślę że będzie Ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Niestety ze względu na błędy w logistyce i braki w farbach musiałem wstrzymać się z malowaniem wnętrza. Ale coś poszło do przodu. Skrzydła i nos dwukrotnie zaszpachlowane i przeszlifowane, wygląda że już na gotowo. I tu pojawia się pierwsze pytanie. Jakiego koloru podkład zastosować? Przejrzałem sporo zdjęć i na wszystkich śmigłowiec wygląda na bardzo czysty, w związku z tym zastanawiam się czy malować preshading? Przygotowałem też dusze wylotowe z silników. Instrukcja proponuje pomalować je wewnątrz kolorem stalowym, ale ja skłaniałbym się bardziej do Burnt Iron i później jeszcze okopcenia przy wylotach? Poproszę o sugestie jeżeli źle kombinuję. Edytowane 27 Lutego 2022 przez TopGunFan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Wybór podkładu zależy od tego jaką technikę malowania zastosujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 Postshading odpada. Do preshading'u to chyba szary, bo na czarnym to nie poszaleję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Blackbasing to tez rodzaj preshadingu. zresztą nie wiem czemu zakładasz że w postshadingu nie poszalejesz? tez sie sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 W postshadingu nie poszaleję bo umiejętności brak . Ale Blackbasing wygląda całkiem nieźle chyba się zdecyduję spróbować, w końcu kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 28 Lutego 2022 Share Napisano 28 Lutego 2022 W dniu 23.02.2022 o 21:45, TopGunFan napisał: Jako że brak jakichkolwiek dodatków to model będzie prosto z pudła. Z dodatkami szału nie ma, ale coś tam się znajdzie https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-04485-eurocopter-tiger-uht-hap--111436 na rynku polskim dostępne są obie maski do oszklenia peewit i KVmodels i były/są koła Reskit. Po cichu liczyłem ze skoro Revell wznowił ten model z nowymi kalkami to moze Edek nad jakims zoomem sie pochyli Trzymam kciuki za powodzenie misji Tigerowej, bo model bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 4 Marca 2022 Autor Share Napisano 4 Marca 2022 Coś nareszcie ruszyło. Kilka elementów przygotowanych pod malowanie. podwieszenia planuje asymetryczne, zasobnik Trigat trochę urealnilem, dodałem linie podziału i nitowanie. Wydech pomalowany na Burnt iron Kokpit gotowy. Teraz trzeba go upchać do środka, co wcale nie będzie łatwe, i złożyć kadłub w całość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 Powoli ale do celu. Kokpit już w kadłubie. Tak jak pisałem wcześniej Uchanie kokpitu w środku to była ciężka fizyczna robota. Model trochę "niezdecydowany", z jednej strony kokpit jakby z innego modelu, co najmniej milimetrowa szczelina między wydechami a kadłubem, a z drugiej strony szklarnia pasuje idealnie a i połówki kadłuba też spasowane bez najmniejszych problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 18 Marca 2022 Autor Share Napisano 18 Marca 2022 Powoli ale do przodu, kadłub, szkrzydla i statecznik gotowe do malowania Jak czas pozwyto w weekend ruszę z malowaniem. Wirniki i podwozie w zasadzie gotowe, uzbrojenie do dopieszczenia elementy anteny ( chyba) spróbuję zrobić z drutu stalowego bo plastikowe wyglądają średnio, podobnie jak osłony wlotów powietrza które są w modelu z przezroczystego tworzywa, te też spróbuję zrobić z drutu i siatki, ale z tym to już będzie więcej zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 Trzymam kciuki za filtry powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 Pierwszy kolor już jest. Pierwsza warstwa. i po drugiej. teraz patafix taśma maskująca i drugi kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 Kamouflarz, poza drobnymi poprawkami, gotowy. Zostaje jeszcze domalować parę szczegółów i pójdzie bezbarwny. Postanowiłem że złożę go do kupy dopiero po kalkach, tak będzie zdecydowanie łatwiej. I może jedno z lampą, kolory nienaturalne ale widać kontrast kolorów. Zrobiłem też osłony na wloty powietrza. Niestety w jednym nałożyłem za dużo kleju i zalało siatkę. Próbowałem ratować ale niestety siatka się postrzępiła i wyszła dziura Tak więc lewy do kosza prawy do obróbki i coś z niego będzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 Fajne kolorki... z ktatkami jest zawsze jazda Ja sobie w delfinie uscg poradziłem inną techniką, jeśli chcesz to zajżyj do warsztatu. Moze coś pomoże, ogólnie bardzo mi się podoba Twój tygrysek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 Bardzo fajny, wypłowiałe kolorki, podoba mi się bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 Godzinę temu, Mitrandir napisał: Fajne kolorki... z ktatkami jest zawsze jazda Ja sobie w delfinie uscg poradziłem inną techniką, jeśli chcesz to zajżyj do warsztatu. Moze coś pomoże, ogólnie bardzo mi się podoba Twój tygrysek Przejrzałem sobie ten warsztat Dolphin'a i normalnie brak słów. Mam ten model ale jakoś nie chciało mi się za niego brać bo byłem zdruzgotany jego szczegółem, jednak po tym co zobaczyłem u ciebie to tylko. Żal tylko że życia mi braknie żeby dojść do takiego poziomu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) 17 minut temu, TopGunFan napisał: Przejrzałem sobie ten warsztat Dolphin'a i normalnie brak słów. Mam ten model ale jakoś nie chciało mi się za niego brać bo byłem zdruzgotany jego szczegółem, jednak po tym co zobaczyłem u ciebie to tylko. Żal tylko że życia mi braknie żeby dojść do takiego poziomu. Na żywo robi jeszcze większe wrażenie! Wracając do tygryska, napisz jakie kolorki użyłeś. Edytowane 29 Marca 2022 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 No cóż spróbuję jeszcze coś pokombinować z tymi osłonami, mam parę pomysłów może uda się stworzyć coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 14 godzin temu, TopGunFan napisał: Przejrzałem sobie ten warsztat Dolphin'a i normalnie brak słów. Mam ten model ale jakoś nie chciało mi się za niego brać bo byłem zdruzgotany jego szczegółem, jednak po tym co zobaczyłem u ciebie to tylko. Żal tylko że życia mi braknie żeby dojść do takiego poziomu. Schlebiasz mi... ale bez przesady właśnie na tym modelu się uczyłem. Zobacz od kiedy go dłubałem jak napotkałem coś czego nie umiałem dobrałem się za inne modele, uczyłem się tego i do niego wracałem. 14 godzin temu, Bikernytzu napisał: Wracając do tygryska, napisz jakie kolorki użyłeś. Też się podepnę pod pytanie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi