Szakal19890302 Napisano 2 Marca 2022 Napisano 2 Marca 2022 Witam wszystkich, Mam problem z aerografem. Mam Ultre. Pierwszy raz jej użyłem. Wcześniej nie miałem aero. To mój pierwszy. Coś chyba robię nie tak. Wlałem lakier błyszczący AK. Rozcienczylem i psiknalem na model. Potem rozebrałem umyłem w acetonie i po próbie kolejnego malowania z aero leci tylko powietrze a jego nadmiar ucieka przez zbiorniczek z farbą. Kilka razy już próbowałem czyścić go całego i mimo że wydaje mi się iż jest czysty to dalej farba zamiast dysza to leci góra wylewając się ze zbiornika. Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj
pmroczko Napisano 2 Marca 2022 Napisano 2 Marca 2022 Cześć! Pierwsze pytanie to takie, czy "bąbluje" przez cały czas, czy tylko kiedy się cofnie iglicę. W każdym przypadku świadczy to o tym, że przepływ powietrza za dyszą jest w jakiś sposób zaburzony i powietrze zamiast wyjść przodem aerografu cofa się przez dyszę i wchodzi do zbiornika z farbą. Tak się może zdarzyć przy nieprawidłowym montażu aerografu, kiedy np. dysza za bardzo wystaje, albo jej osłona jest źle założona. czasem też się tak zdarza, kiedy któraś uszczelka nieprawidłowo "usiądzie". W prawidłowo złożonym aerografie można taki efekt uzyskać celowo zatykając przód aerografu palcem - używa się tego, żeby wspomóc czyszczenie aerografu, zanieczyszczenia wracają wtedy do zbiornika z farbą (czasem dalej, prosto w twarz malującego :-). Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę powodzenia Paweł Cytuj
Szakal19890302 Napisano 2 Marca 2022 Autor Napisano 2 Marca 2022 Dzięki:) tak też myślałem że to ma związek z dyszą i iglicą. Nie pamiętam jak bardzo iglicą była ustawiona do przodu od nowości. Może ktoś z Was ma ten model i podpowie jak bardzo ma wystawać z aero po ściągnięciu dyszy albo już z dyszą. Co do powrotu na twarz... Dostałem:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi