93mati Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Witam. Pytanie do znawców rosyjskiej pancerki. Jaka farbka będzie najlepsza do T-72? Najlepiej humbrol, jak na razie mam kilka do wyboru: -Humbrol 86 Matt Light Olive -Humbrol 150 Matt Forest Green -Humbrol 155 Matt Olive Drab lub Model Master: Model Master 1713 Medium Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 To zależy od państwa, z jakiego chcesz robić malowanie. Jeśli chcesz polskiego, to najlepszy będzie humbrol 155. Tu masz przepiękny model kolegi FAHRa malowany, z tego co pamiętam, właśnie tym humbrolem http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=3744&highlight= a tu T-72 http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=1779&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 Chodzi mi o Rosyjski T-72, on jest bardziej jasny ( może 86 będzie pasował). Jeszcze się zastanawiałem nad serbskim, podobnym do tego co był na filmie "Za linią wroga" w ciemnym malowaniu ( Humbrol 155?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 Ktoś mi pomoże w wyborze prawidłowej farbki do rosyjskiej techniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Witam, Posłuchaj, mam model T-64, czyli mniej więcej rówieśnik T-72 w siłach zbrojnych ZSRR/Rosji. W instrukcji, jest podany kolor ciemno zielony: HUMBROL 30; REVELL 46; TESTORS/MODEL MASTER 1710; TAMIYA XF61. Tak jest podane. O ile ja pamiętam T-80, które jechały transportem przez Braniewo, ładnych parę lat temu w stronę obwodu kaliningradzkiego (lata 90-te, północna grupa wojsk opuszczała Polskę) , to jest to możliwe, gdyż część wozów była w kamuflażu wielobarwnym, a część była w kolorze ciemno zielonym...i te jednobarwne miały na wieży oznaczenia Gwardyjskie, a w kamo tylko oznaczenia taktyczne. Mam nadzieję, że Ci trochę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 Dzięki bardzo za pomoc, już trochę popatrzyłem i wiem co wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Chodzi mi o Rosyjski T-72, on jest bardziej jasny ( może 86 będzie pasował). Jeszcze się zastanawiałem nad serbskim, podobnym do tego co był na filmie "Za linią wroga" w ciemnym malowaniu ( Humbrol 155?) Czołem. Serbskiego raczej nie zrobisz, no chyba, że zmieniłeś mu wieżę Co do kolorów sowieckich T-72, to ja bym użył Humbrola 86. One są naprawdę jasne, zresztą potem i tak walniesz jakiegoś 'washa', który to wszystko przyciemni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Czołem. Serbskiego raczej nie zrobisz, no chyba, że zmieniłeś mu wieżę Co do kolorów sowieckich T-72, to ja bym użył Humbrola 86. One są naprawdę jasne, zresztą potem i tak walniesz jakiegoś 'washa', który to wszystko przyciemni. Dokładnie, Jugosławia/Serbowie/Chorwaci/Słoweńcy używają/używali wozu o nazwie M-84. Używał go również Kuwejt oraz Irak. Zdjęć tych ostatnich po internecie trochę krąży. Rzeczywiście tam była trochę inna wieża i systemy bojowe na niej osadzone. A co do malowania to można użyć H86 i potem go wash'ować i brudzić to wyjdzie ciemniejszy, ale jeśli chcesz go zrobić na "defiladę" to polecam H30/MM1710 i oczywiście wtedy białe wstawki na błotnikach i bandaże kół podwozia głównego...równiez na biało. Poniżej sznurek do Serbskiego M-84, gdzie widać wieże: http://www.vojska.mod.gov.yu/slike/naoruzanje/kov/oklopno_borbena_sredstva/Tenk_M84/M84.JPG i jeszcze coś takiego: http://forum.cncreneclips.com/lofiversion/index.php?t21674.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi