Mr_X Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 Tu też fajna hybryda jest (wieżyczka od wczesnego i kadłub od mida). Czołg z s.Pz.Abt. 502, 1944 rok, wiosna. Może kiedyś zbuduję, ale wolałbym w taki sposób, żeby nie poświęcać dwóch zestawów. Ciekawostka, że na jarzmie raczej nie ma Zimmeritu. Jedyne zdjęcie tego cudaka jakie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 4 Maja 2022 Autor Share Napisano 4 Maja 2022 12 godzin temu, Dudzio napisał: Fajnie sklejony model! Z ciekawości, masz jakieś kwity na tygrysy walczące w okolicach Wołomina? To chyba największa bitwa pancerna, która do tej pory nie doczekała się niestety porządnej monografii. https://www.dookolarzeszy.pl/2021/06/walki-pod-okuniewem-najwieksze-bitwa.html Nie wiem czy ten link znasz, warto przeczytać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 6 Maja 2022 Autor Share Napisano 6 Maja 2022 W dniu 4.05.2022 o 11:49, Mr_X napisał: Tu też fajna hybryda jest (wieżyczka od wczesnego i kadłub od mida). Czołg z s.Pz.Abt. 502, 1944 rok, wiosna. Może kiedyś zbuduję, ale wolałbym w taki sposób, żeby nie poświęcać dwóch zestawów. Ciekawostka, że na jarzmie raczej nie ma Zimmeritu. Jedyne zdjęcie tego cudaka jakie znam. Rzeczywiście ciekawy.fajnie by było mieć taką dioramkę na półce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 3 godziny temu, hlystek napisał: Rzeczywiście ciekawy.fajnie by było mieć taką dioramkę na półce:) Znaczy - ja bym wolał z całą lufą. Jeszcze ciekawe, że lufa chyba jest szara. W 502 batalionie było więcej dziwnych czołgów. Bodaj nr taktyczny 218 to chyba hybryda albo wczesny Tygrys (nie pamiętam - musiałbym poszukać zdjęcia) z Zimmeritem i wyrzutniami granatów na wieży. Niestety problemem jest brak kalkomanii. Niby Star Decals produkuje kalkomanie dla s.Pz.Abt. 502, ale jestem mocno sceptyczny, czy by mi to wyszło po dotychczasowych doświadczeniach z tymi kalkomaniami. Techmod powinien wypuścić taki zestaw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 Patrząc na to zdjęcie, to chyba wczesny z Zimmeritem. Może jest więcej zdjęć. A na przedniej płycie wanny "Zimmerit waflowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 20 minut temu, Mr_X napisał: Patrząc na to zdjęcie, to chyba wczesny z Zimmeritem. Może jest więcej zdjęć. A na przedniej płycie wanny "Zimmerit waflowy". Był i takie jeszcze: I moja wersja: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 No fajny, fajny. A cóś wiadomo skąd on był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 14 minut temu, Mr_X napisał: No fajny, fajny. A cóś wiadomo skąd on był? Chyba Berlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 6 Maja 2022 Autor Share Napisano 6 Maja 2022 Ten z waflem też jest super. Taki Zimmerit tylko ze Stugów kojarze. Seb takie pytanko ile juz Masz Tigerów? Najgorsze jest to że zaczynam to rozumieć:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 Szatańskie Wunderwaffe, które "wkrótce odmienie losy wojny"- Tiger z waflem. Czy też powinienem napisać "Wunder-wafel". Przychodzi też na myśl mądrość ludowa narodu niemieckiego z tamtych czasów: "Gdyby tylko Fuhrer wiedział...". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 6 Maja 2022 Autor Share Napisano 6 Maja 2022 W lotnictwie i pancerce staram sie unikać oklepanych malowań. Moim zdaniem te hybrydy są dużo ciekawsze niż kolejny Wittmann czy Carius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 4 godziny temu, hlystek napisał: Moim zdaniem te hybrydy są dużo ciekawsze niż kolejny Wittmann czy Carius Wittmann ciekawy (dowódczy, trójkolorowy z Zimmeritem). Carius raczej mało ciekawy - jedyne co go wyróżnia to logo ze słoniem. Chociaż nie jestem pewien, czy ten mid Cariusa nie dostał potem trójkolorowego kamuflażu. Jest powszechna opinia, że Tygrysy 502 batalionu miały latem 1944 r. trójkolorowy kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 10 Maja 2022 Autor Share Napisano 10 Maja 2022 Narobiliście mi chęci na kolejnego, więc idzie do mnie zestaw z RFM. Mam nadzieję że podołam. Mam pytanie co do zimmeritu. Chyba będzie ten od Atak, warto? które czołgi da się zrobić z takim dodatkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 36 minut temu, hlystek napisał: Chyba będzie ten od Atak, warto? które czołgi da się zrobić z takim dodatkiem? Z zestawu RFM (Tiger, późna wersja) można zrobić praktycznie każdego późnego Tygrysa łącznie z dowódczymi. Jedyne, "ale" to jest to, że w zestawie chyba nie ma uchwytu transportowego lufy. Także jeśli istotnie tego nie ma, to trzeba sobie z jakiegoś innego zestawu znaleźć (jeżeli chce się zbudować wczesny typ późnej wersji - raptem parędziesiąt późnych Tygrysów miało ten uchwyt) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 10 Maja 2022 Autor Share Napisano 10 Maja 2022 Może słabo sie określiłem. Mam tego nazwanego Gruppe Fehrmann https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Gruppe-Fehrmann-April-1945-Northern-Germany.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 11 minut temu, hlystek napisał: Może słabo sie określiłem. Mam tego nazwanego Gruppe Fehrmann https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Gruppe-Fehrmann-April-1945-Northern-Germany.html No, to już zawęża zakres z kilkuset do kilku czołgów he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 10 Maja 2022 Autor Share Napisano 10 Maja 2022 Wlaśnie o to mi chodziło. Które wozy z pudełkowego zestawu mogę zrobić z tym zimmeritem https://atakmodel.istore.pl/en_US/p/35059-ZIMMERIT-TIGER-I-Gruppe-Fehrmann/22730598 ? Chyba dobrze kombinuję jeśli nie chcę robić zimmeritu samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 W dniu 6.05.2022 o 19:24, Mr_X napisał: Carius raczej mało ciekawy - jedyne co go wyróżnia to logo ze słoniem. Chociaż nie jestem pewien, czy ten mid Cariusa nie dostał potem trójkolorowego kamuflażu. Jest powszechna opinia, że Tygrysy 502 batalionu miały latem 1944 r. trójkolorowy kamuflaż. Latem 1944 pierwszy Tygrys Cariusa wczesny "213" już nie istniał, zastąpił go mid "217" i ten prawdopodobnie miał już kolorowy kamuflaż. Na żadnym z tych Tygrysów nie było wizerunku mamuta, a nie słonia. 1 minutę temu, hlystek napisał: Wlaśnie o to mi chodziło. Które wozy z pudełkowego zestawu mogę zrobić z tym zimmeritem https://atakmodel.istore.pl/en_US/p/35059-ZIMMERIT-TIGER-I-Gruppe-Fehrmann/22730598 ? Chyba dobrze kombinuję jeśli nie chcę robić zimmeritu samemu? Ten zimmerit Atak jest chyba wzorowany na zdjęciach Tygrysa F13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 10 Maja 2022 Autor Share Napisano 10 Maja 2022 Dziękuje za podpowiedzi. teraz najważniejsze to nie pomieszać konfiguracji:) Jaki kolor dawałeś w miejscach po obitym zimmericie jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 15 minut temu, hlystek napisał: Jaki kolor dawałeś w miejscach po obitym zimmericie jeśli można wiedzieć? Tak na prawdę to ja nie mam pojęcia jak to powinno być malowane. Bo nie wiadomo kiedy powstały te odpryski zimmeritu. Np. Tygrys "F13" wg Dragona jak i RFM powinien mieć trój kolorowe kamo pokryte transparentną zieloną farbą. Wynikałoby z tego, że szwabki byle jak pokryły czołg farbą którą mieli pod ręką, żeby nieco ujednolicić kamuflaż, bo być może ubytki zimmeritu tworzyły zbyt duży kontrast. Problemem jest też kolor tej farby, ponieważ Anglik widoczny na wraku "F13" twierdził że czołg pokryty był jednolicie szarą farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 10 Maja 2022 Autor Share Napisano 10 Maja 2022 coś takiego?https://www.facebook.com/media/set/?set=a.342029722842167.1073741855.244578159253991&type=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 13 minut temu, hlystek napisał: coś takiego?https://www.facebook.com/media/set/?set=a.342029722842167.1073741855.244578159253991&type=3 Bardzo fajny, może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi