DamianPoltorak Napisano 6 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2022 (edytowane) Kolor od góry nie dawał mi spokoju, więc zamówiłem RLM 81 w wersji późnej, i przemalowałem górę. Czy warto było, oceńcie sami. Mi na pewno teraz podoba się dużo bardziej. Popracowałem też trochę nad drapaniem w pobliżu łączenia płata z kadłubem. Edytowane 6 Grudnia 2022 przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 24 minuty temu, DamianPoltorak napisał: Kolor od góry nie dawał mi spokoju, więc zamówiłem RLM 81 w wersji późnej, i przemalowałem górę. Stanowczo było warto. H 421 RLM 81 z gunze ma bardziej zielony odcień, sam kupiłem AK RC RLM 81 ver. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 6 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2022 24 minuty temu, HK1885 napisał: H 421 RLM 81 z gunze ma bardziej zielony odcień, sam kupiłem AK RC RLM 81 ver. 3 Dokładnie, to ta sama farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2022 (edytowane) Kalki położone, aczkolwiek musiałem z nimi stoczyć dość zacięty bój, grube i twarde. Musiałem je ponacinać na wszystkich liniach podziału blach i ponakłuwać w miejscu nitów, efekt zadowalający. Edytowane 12 Grudnia 2022 przez DamianPoltorak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 12 Grudnia 2022 Share Napisano 12 Grudnia 2022 Wygląda lepiej niż niechlujny oryginał. No to czekam na galerię. Swoją drogą sam zajrzałem do Tamijuni i Edka. To jest jednak ładny samolot, a nie silnik obudowany kadłubem i skrzydłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Próbuję temat dociągnąć do końca. W linie podziału położyłem wash, mieszanka farb olejnych brązu, czarnego i jasnoszarego. Nie chciałem żeby te linie raziły w oczy, więc starałem się to stonować. Wyszło chyba nie najgorzej. Dorobiłem światła pozycyjne na końcach skrzydeł. Poddałem się z tym klapkami do regulacji przepływu powietrza przez silnik, (to nie na moje nerwy jednak) wkleję je w pozycji zamkniętej korzystając z części z zestawu. Wkleiłem też podwozie główne, i tu poległem po całości nie mogłem złapać geometrii. A jak już złapałem to model nie mógł ustać o własnych siłach, skończyło się tak że wkleiłem golenie na superglue, ale już ta geometria nie jest idealna . Kółko ogonowe też złamałem w trakcie wcześniejszych prac. Właśnie dorabiam nowe z części zapasowej z ramki. Zaś nauczka na przyszłość. Czeka mnie jeszcze praca z olejami, ale nie czuję z nimi za bardzo melodi, i idzie mi to ciężko. Muszę się dokształcić w tej materii. Na tą chwilę jakieś pierwsze próby na spodzie. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez DamianPoltorak 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 (edytowane) Czy ktoś z was popełnił ten model z podwieszanym zbiornikiem paliwa? Instrukcja podaje taki obrazek, ale nijak mi się to nie składa, na samym zbiorniku po środku jest tylko centralnie jakiś pin? A wygląda tak jakby brakowało jakiś łapek mocujących? Eduard poszedł na tak duże uproszczenie? Czy tak to wyglądało w rzeczywistości? Czy możecie poratować jakimś dobrym zdjęciem tego mocowania? Edytowane 8 Stycznia 2023 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 11 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2023 (edytowane) Udało mi się znaleźć jakieś rysunki odnośnie tego mocowania, także trzeba będzie dorobić brakujące łapki i może przewody. Edytowane 11 Stycznia 2023 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Stycznia 2023 Share Napisano 11 Stycznia 2023 41 minut temu, DamianPoltorak napisał: także trzeba będzie dorobić brakujące łapki i może przewody. Mała ciekawostka. Aż zajrzałem do swoich Edwardów i faktycznie to mocowanie jest, ale go... nie ma. Ja będę miał prościej - tamkowy złom po Fokach do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi