Slaw_21 Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 (edytowane) Seria modeli pojazdów w skali 1/100 z drugiej wojny światowej wydanych przez Zvezda pomyślana jest jako pionki do gry. Poniżej dwa z nich, które posłużyły mi do przymiarki z zimowym kamuflażem na pojeździe, a jest to temat jak wiadomo dość ciekawy. Akurat na wozach radzieckich z WWII istniało całkiem sporo odmian takiego kamuflażu od malowania całego pojazdu jednolicie białą zmywalną farbą aż po bardziej skomplikowane wzory z białymi pasami, kratownicami, tworzącymi sieć plamami itp. do użycia improwizowanych kamuflaży np. z białych tkanin włącznie. Model BT-5 prezentuje najprostszy jednolity kamuflaż. Natomiast T-34 to ciekawe rozwiązanie znane ze stycznia 1945 roku z drugiego frontu białoruskiego. Na jednolitym bazowym kolorze zielonym (4BO) położone były pasy z 6K (czyli pewien standard), ale białą farbą zmywalną pomalowano tylko zielone powierzchnie. Rysunek wraz ze zdjęciem czołgu z taką kombinacją malowania znalazłem w książce Eastern Front; Russian Vehicles 1935-1945 wydanej przez AMMO of Mig. Nie dodawałem nic do modeli, po złych doświadczeniach z nawiercaniem tak cienkich na końcu plastikowych luf tutaj z tego zrezygnowałem (tak samo z wydechami), tak że bryła pojazdu potraktowana jest bardzo schematycznie. Układ jezdny w tych modelach to pojedyncze części dla każdej strony czołgu ze słabo zaznaczonymi ogniwami gąsienic. Przepraszam za włókienka kurzu, których nie uniknąłem przy fotografowaniu. T-34-85 BT-5 Edytowane 22 Października 2022 przez Slaw_21 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 Kamuflaż zimowy super wyszedł. A że same modele mocno uproszczone i nic nie poprawiałeś to finalny efekt taki właśnie trochę "pionkowy" trochę. Lufę 85 mm w 1:100 dało by się rozwiercić, zdarzało mi się 37 mm w 1:72 rozwiercać i dało się. Co do wydechów - nie wiem jak je producent zrobił (jak z dostępem wiertłem) więc nie wypowiadam się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi