Skocz do zawartości

Bolszewicki Sopwith Snipe-malowanie gwiazd

sianko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie kończę sklejać w/w model w bolszewickim malowaniu G.S Szapożnikowa, moj problem dotyczy malowania gwiazd na górnych płatach, w schemacie malowania(Toko) nie ma tych gwiazd, więc niewiem czy były one malowane na tym samolocie, czy nie? Może ktoś z was coś wie na ten temat?

Czołem.

Bolszewicki Snipe Sapożnikowa oczywiście miał gwiazdy tak na górze jak i na dole płata. Jednak zależy w jakiej konfiguracji go robisz. Bo początkowo latał z brytyjskimi kokardami, z naniesionymi nań czerwonymi gwiazdami. Ale wkrótce został on przemalowany i otrzymał już wyłącznie gwiazdy na płatach. W kolorze CZARNYM.

Natomiast nie wiem jakie malowanie i jaki schemat zaproponowało TOKO. Gdybym mógł zobaczyć jak pomalowałeś swojego Snipe'a, to bym powiedział Ci jakie konkretnie powinien mieć oznaczenie i jakie godła osobiste.

W razie czego - dysponuję dokumentacją

pozdrawiam

Wielkie dzięki Avi, postaram Ci się pokazać skan schematu malowania, jeśli możesz odpwiedzieć mi na nurtujące mnie pytanie: Czy samolot jak i pilot brali udział w wojnie polsko-rosyjskiej? Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam!

Natomiast nie wiem jakie malowanie i jaki schemat zaproponowało TOKO. Gdybym mógł zobaczyć jak pomalowałeś swojego Snipe'a, to bym powiedział Ci jakie konkretnie powinien mieć oznaczenie i jakie godła osobiste.

Witam ponownie zamieszczam skan schematu do modelu Toko, moje wątpliwości budzi także kolor dolnych gwiazd, gdyż na schemacie tego samego modelu ale wypuszczonego przez Eastern Express widnieją czerwone gwiazdy na białym polu, taki sam schemat odn. tychże gwiazd przedstawiony jest w schemaciku w książce pt: Samoloty myśliwskie IWW autorstwa T.Gaworka.

3cdf592267b82d78.jpg

Pozdrawiam!

Czołem

Tak, już wiem o jaki aparat chodzi, tzn. o jakie malowanie. Zatem jest to ostatni wariant malowania tego samolotu. Na płatach miał czarne gwiazdy. Nie brał udziału w wojnie Polaków z Bolszewikami. Samolot został zdobyty w 1920 roku w Archangielsku na 'Białych' ze Słowiańsko-Brytyjskiego Legionu - latał na nim pilot Jakowicki. Następnie przydzielono go do Centralnej Grupy Lotniczej dowodzonej przez Pawłowa, stacjonującej w Tavrii, gdzie latał na nim Sapożników aż do momentu, kiedy rozbił się i poniósł śmierć .

Tak się zastanawiałem, czemu producent nie dołączył kalkomanii na górę płata. No i doszedłem do następującego wniosku.

- w tej konfiguracji malowania NA PEWNO nie miał on gwiazd w białych kołach - samolot był już przemalowany. Zresztą byłoby to widoczne na fotografii - jednej z dwóch znanych.

- mam fotografię tego samolotu w trzech publikacjach i na górnym płacie faktycznie nie widać w ogóle oznaczeń - stąd producent wysnuł teorię o braku takowych.

- dopiero w czwartej publikacji ('Aviatsija w Grażdanskoj Wojnie') zdjęcie to jest zreprodukowane na tyle dobrze, że widać (!!) gwiazdy na górnym płacie - ciemne, więc raczej czarne. Teoretycznie mogły być czerwone, ale w relacjach też są opisywane jako czarne

pozdrawiam

Tak się zastanawiałem, czemu producent nie dołączył kalkomanii na górę płata. No i doszedłem do następującego wniosku.

- w tej konfiguracji malowania NA PEWNO nie miał on gwiazd w białych kołach - samolot był już przemalowany. Zresztą byłoby to widoczne na fotografii - jednej z dwóch znanych.

Witam! Wielkie dzięki Avi, czarne gwiazdy na górnych płatach jako tako namalowane! Jesli dobrze zrozumiałem na na dolnych płatach nie było białych kół, czy coś mi umknęło?

Pozdrawiam!

Raczej nie było. Piszę 'raczej', bo nie znam (chyba nie istnieją) fotek tego Snipe'a od spodu. Ale tak na 'zdrowy rozsądek', skoro na górze nie namalowali, to na dole tym bardziej białych kół być nie powinno.

Postaram się jutro wkleić fotkę tego samolotu. Nie wiem kiedy, bo nad Śląskiem monsun szaleje i z tego powodu net 'chodzi' jak żółw - zanim 'zahostuję' zdjęcie, to zrywa mi połączenie :/ Jutro powinno być dobrze