DamianosPL Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 Witam. Z racji ze mamy Nowy Rok postanowiłem założyć nowy temat. Więc padł wybór na Cometa od Revella. Nie człowiek zyje tylko jednym projektem GuP. Malowanie postanowiłem na pudełkowe. Skala typowo nie moja bo 1:76 widać ile uproszczeń jest w niektórych elementach i narzędziach. Jak widać na zdjeciach model wymaga w paru miejscach poprawek dlatego za nie sie wezmę. Inbox i postęp prac które dzisiaj zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betinho Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 Klasyk od Matchboxa zawsze się miło obserwuje! Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 Szkoda było kasy na ten model, Vespid jak patrtrzę po cenach to często na tą samą wartość a o jakości nie wspomnę. Ale sentyment pozostaje, miłej zabawy że szkrabem, pozdrawiam OLO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 W dniu 2.01.2023 o 05:18, OLO napisał: Szkoda było kasy na ten model, Vespid jak patrtrzę po cenach to często na tą samą wartość a o jakości nie wspomnę. Ale sentyment pozostaje, miłej zabawy że szkrabem, pozdrawiam OLO Było w promocji za 25zł tak kusiło ze kupiłem 2 rozne czołgi 1:76. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 Podkład już dany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 14 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2023 Podstawka pomalowana. W fazie koncowej będa dawane pigmenty na nią. Czołg, wieża i koła poczekają dopóki nie kupie farby No.15 Olive Drab bo nie posiadam takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 1 minutę temu, DamianosPL napisał: Podstawka pomalowana. W fazie koncowej będa dawane pigmenty na nią. Czołg, wieża i koła poczekają dopóki nie kupie farby No.15 Olive Drab bo nie posiadam takiej. Sypnij na rozwodniony wikol trochę przesianej suchej ziemi - efekt będzie nie taki plastikowy. Potem dodaj trochę trawki elektrostatycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Elementy pomalowane farbą No.15 Olive Drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) Koła zostały pomalowane. Zostało dać lakier bezbarwny kalki lakier i pigmenty na to. I jeszcze do dopieszczenia Podstawka dołączona do modelu. Jedyna wada w tym modelu to tragiczne gąsienice. Wydaje mi się ze progres trochę poczyniłem jesli chodzi o malowanie aero i pędzlem. Edytowane 25 Lutego 2023 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Lakier bezbarwny dany. Po lakierze kolor troche ściemniał Kalki dane i na kalki lakier. Tak sie prezentuje w tym momencię. Wraz z podstawką. Pozostało dać na sam koniec pigmenty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Wykonałeś już monolit kiedyś , teraz drugi będzie ? : ) można by go rozjaśnić co nie co, trzeba próbować nowych rozwiązań, po co stać w miejscu. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Pigmenty dane. Ale po pigment fixer efekt wszystkiego szlag trafił. Przed fixerem Po fixerze efekt niezadowalający według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Użyłeś wszystkich pigmentów ze zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 1 godzinę temu, zyziek napisał: Użyłeś wszystkich pigmentów ze zdjęcia? Sand oraz European Earth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 fixer ma to do siebie, że jak by zmywa pigment. Jak z kolei da się za dużo pigmentu to w połączeniu z fixerem robi się coś jak gęsta farba lub nawet błoto. Przerabiałem to ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 19 minut temu, GTiStyle napisał: fixer ma to do siebie, że jak by zmywa pigment. Jak z kolei da się za dużo pigmentu to w połączeniu z fixerem robi się coś jak gęsta farba lub nawet błoto. Przerabiałem to ostatnio. Jest jakiś sposób inny na utwardzenie pigmentu zamiast tego fixera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Plastycy do utwardzania swoich prac rysowanych suchymi pastelami używają środka o nazwie fixatywa. Nie używałem nigdy tego. Poza tym może to być tak naprawdę to samo co fixer. Może ktoś już to testował. Środek który ja widziałem był w spraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 Z modelarstwa kartonowego wiem, że używają również wody utlenionej. Nie miałem okazji tego zweryfikować. Co do fixatywy jest to jakiś rodzaj lakieru. Stare obrazy tym pokrywałem. Śmierdziało nie miłosiernie ale dawało efekt "świecenia". Fixatywa kupowana w sklepie dla plastyków. Niestety teraz nie pamiętam nazwy. Poniżej zdjęcia tego co przed fixerem, w trakcie i w sumie co z tego wyszło na sam koniec. Nie wątpliwym plusem jak już się ogarnie jak zrobić wszystko za pomocą fixera to to, że pigment dość mocno się trzyma. Tak na prawdę trzeba siły albo odpadło. Sam jednak chętnie się dowiem o jakiejś alternatywie dla tego specyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 Pigmenty są same w sobie dość upierdliwe, trudno kontrolować efekt a możliwości korekty po fixerze żadnych. Dużo lepsze są enamel effects i pochodne oraz oleje - czy to klasyczne z tuby czy np Oil brusher od ammo... jedne i drugie łatwiej kontrolować, korygować, urozmaicać. W swoim warsztatcie pigmentów używam jedynie do past wszelkiej maści, lub w miejscach gdzie potrzebna jest struktura typu błoto, wydechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 coś więcej o enamel effects możesz zdradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 To są efekty emaliowe, więc usuwalne whitespirit lub dedykowanym rozcienczalnikiem. Jeśli malujesz akrylami to są w sam raz bo nie reagują z nimi i można sobie dowolnie paciac. Da się aplikować natryskowo, pędzelkiem, można nimi symulować zacieki, zabrudzenia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 22 Marca 2023 Autor Share Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) W dniu 17.03.2023 o 19:37, orzechu500 napisał: Pigmenty są same w sobie dość upierdliwe, trudno kontrolować efekt a możliwości korekty po fixerze żadnych. Dużo lepsze są enamel effects i pochodne oraz oleje - czy to klasyczne z tuby czy np Oil brusher od ammo... jedne i drugie łatwiej kontrolować, korygować, urozmaicać. W swoim warsztatcie pigmentów używam jedynie do past wszelkiej maści, lub w miejscach gdzie potrzebna jest struktura typu błoto, wydechy. A jakie polecasz na start by zaczac z washami? Chodzi mi coś o brudzenie gąsienic, cos zwiazanego z kurzem itp. Widze ze producent Ak ma duzego rodzaju wiec nie wiem od czegą by zacząc tyle tego jest rodzaju. Edytowane 22 Marca 2023 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 Fakt, jest tego od groma.uzywam tych od ammo: Nature effects to efekty typu kurze, błota omszenia itd. Streaking effects to zacieki, engine effects to brudy mechanicznie. Na Yt są filmiki jak ich używać- pokazuje to Mig na konkretnych przykładach. Z praktycznych rzeczy to to, że lepiej mi współpracują z whitespirit niż z odourless thinner ammo. Jeśli chodzi o washe to polecam olejne gotowe lub można samemu przygotować mieszając oleje z tubki z whitespirit. Pamiętaj że wszystkie te zabiegi to tematy punktowe a nie pacianie po całym modelu i potem zmywanie większości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi