Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Znacie może jakiś sposób na rozklejenie starego modelu plastikowego.

Nie wiem teraz jakim klejem był klejony ale jakimś najprostszym modelarskim.

Pozdrawiam

Napisano

To go raczej go nie rozkleisz klej taki nadtapia plastik i łączy części ze sobą podobnie jak spawanie ,jeśli kleiłeś klejem ca np. super glue kret pomoże.

Napisano

Można delikatnie nożykiem rozcinać , ale nic dobrego z tego nie będzie . A po co rozklejać i jaki model chcesz rozklejać ? Cały czy tylko jakąś część ?

Napisano

Proponuje kąpiel w ciepłej wodzie max 35 stopni ja to kiedys stosowałem i dawało to jakiś rezultat ale bez machanicznej ingerencji i tak sie nie obę

dzie

Napisano

To jest Renault Magnum AE solo+przyczepka składany chyba z 7 lat temu, teraz znalazłem go gdzieś w piwnicy i chce go odnowić i złożyć porządniej niż za młodu:).

Dzisiaj po lekkich operacjach z nożykiem bardzo dużo części sama odpadała

ale najgorzej będzie z małymi częściami i kabiną.

Chcę to wszystko rozebrać na jak najdrobniejsze części i złożyć i pomalować dokładniej.

Czyli mówicie całość włożyć do kreta lub cleanluxu i przy okazji farba też zejdzie?

PS. Ma ktoś może jakieś części do tej ciężarówki.

Napisano

Możesz użyć zmywacza Wamodu, ja tak całego swojego Golden Hinda rozklejałem i zmywałem ,przy okazji lakier ze stołu zmyłem.jest on jednak drogi a kret czasami plastik topi(poszukaj na necie takich przypadków),wamod zmywa farbę i klej,strasznie śmierdzi,polewasz część do

rozklejenia i czekasz na efekt parę minut.Potem starą szczoteczką.

Napisano

To w co najlepiej go włożyć

-Kret

-Cleanlux

-wamod

A nie lepiej kupić sobie drugi model i skleić ?

Nie ma już tego modelu zapewne w sprzedaży, ale i tak wolę tego zreperować.

Napisano

Daj na 2 dni do cleanluxu i czekaj na efekt plastiku nie rozpusci nawet po miesiącu! A z kretem różnie bywa.