Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim

Postanowiłem wrócić do modelarstwa i w związku z tym "odkopałem" model Toyoty AE86 który zacząłem sklejać jeszcze przed pandemią. Model jest ledwie zaczęty i bardzo chciałbym go skończyć, jest jednak poważny problem - maska, a właściwie jej brak. Gdzieś mi przez ten czas zaginęła i nie mogłem jej znaleźć. Myślałem o tym by ją dorobić ze spienionego PCV o grubości 1mm. Mam więc pytanie; czy jest to możliwe i jeśli tak, to jak to zrobić? Jestem otwarty na wszelkie porady i będę za nie bardzo wdzięczny.

20230109_220721.jpg

20230109_220831.jpg

20230109_221054.jpg

20230109_221103.jpg

20230109_221106.jpg

20230109_221126.jpg

20230109_221000.jpg

20230109_220952.jpg

Napisano

Ja widzę trzy możliwości:

- kupić arkusz HIPS, wyciąć i skleić element z pasków

- skopiować pokrywę w żywicy - tutaj musiałbyś pożyczyć od kogoś ten element, zrobić formę w silikonie i odlać z żywicy. Nie jest to specjalnie trudne, zwłaszcza przy takim elemencie.

- wydrukować - tutaj z kolei musiałbyś stworzyć model albo poszukać w necie i potem zlecić komuś na forum wydruk

Z tych opcji pierwsza jest najłatwiejsza i najtańsza IMHO, zwłaszcza jeśli miałby to być pojedynczy element.

Napisano
9 minut temu, Fixer napisał:

Ja widzę trzy możliwości:

- kupić arkusz HIPS, wyciąć i skleić element z pasków

- skopiować pokrywę w żywicy - tutaj musiałbyś pożyczyć od kogoś ten element, zrobić formę w silikonie i odlać z żywicy. Nie jest to specjalnie trudne, zwłaszcza przy takim elemencie.

- wydrukować - tutaj z kolei musiałbyś stworzyć model albo poszukać w necie i potem zlecić komuś na forum wydruk

Z tych opcji pierwsza jest najłatwiejsza i najtańsza IMHO, zwłaszcza jeśli miałby to być pojedynczy element.

A z tym HIPSem, dało by radę to uformować  po zanurzeniu w gorącej wodzie albo potraktowaniu opalarką? Bo słyszałem o takiej metodzie.

Napisano

Ale żeby formować to musisz mieć formę. :) Ten kształt jest na tyle prosty, że wystarczy wyciąć główny element i potem ew dorobić kilka detali z mniejszych kawałków. Przód możesz trochę wygiąć na jakieś rolce i tutaj może lekkie podgrzanie suszarką pomóc.  Opalarka rozpuści tworzywo albo nawet podpali.

Napisano

Kolega @Fixerdobrze radzi, że pierwsza metoda jest najlepsza. Po wygięciu HIPS-u do wymaganego kształtu możesz podkleić pokrywę od spodu wręgami wyciętymi z HIPS-u które będą trzymać kształt. Ilość wręg musisz dobrać sobie sam. Myślę, że do wykończenia szpachlówka też Ci się przyda. 

Napisano
Godzinę temu, Endrju napisał:

Kolega @Fixerdobrze radzi, że pierwsza metoda jest najlepsza. Po wygięciu HIPS-u do wymaganego kształtu możesz podkleić pokrywę od spodu wręgami wyciętymi z HIPS-u które będą trzymać kształt. Ilość wręg musisz dobrać sobie sam. Myślę, że do wykończenia szpachlówka też Ci się przyda. 

Na pewno wypróbuję