Remo777 Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 Cześć wszystkim Postanowiłem wrócić do modelarstwa i w związku z tym "odkopałem" model Toyoty AE86 który zacząłem sklejać jeszcze przed pandemią. Model jest ledwie zaczęty i bardzo chciałbym go skończyć, jest jednak poważny problem - maska, a właściwie jej brak. Gdzieś mi przez ten czas zaginęła i nie mogłem jej znaleźć. Myślałem o tym by ją dorobić ze spienionego PCV o grubości 1mm. Mam więc pytanie; czy jest to możliwe i jeśli tak, to jak to zrobić? Jestem otwarty na wszelkie porady i będę za nie bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 Ja widzę trzy możliwości: - kupić arkusz HIPS, wyciąć i skleić element z pasków - skopiować pokrywę w żywicy - tutaj musiałbyś pożyczyć od kogoś ten element, zrobić formę w silikonie i odlać z żywicy. Nie jest to specjalnie trudne, zwłaszcza przy takim elemencie. - wydrukować - tutaj z kolei musiałbyś stworzyć model albo poszukać w necie i potem zlecić komuś na forum wydruk Z tych opcji pierwsza jest najłatwiejsza i najtańsza IMHO, zwłaszcza jeśli miałby to być pojedynczy element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remo777 Napisano 9 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2023 9 minut temu, Fixer napisał: Ja widzę trzy możliwości: - kupić arkusz HIPS, wyciąć i skleić element z pasków - skopiować pokrywę w żywicy - tutaj musiałbyś pożyczyć od kogoś ten element, zrobić formę w silikonie i odlać z żywicy. Nie jest to specjalnie trudne, zwłaszcza przy takim elemencie. - wydrukować - tutaj z kolei musiałbyś stworzyć model albo poszukać w necie i potem zlecić komuś na forum wydruk Z tych opcji pierwsza jest najłatwiejsza i najtańsza IMHO, zwłaszcza jeśli miałby to być pojedynczy element. A z tym HIPSem, dało by radę to uformować po zanurzeniu w gorącej wodzie albo potraktowaniu opalarką? Bo słyszałem o takiej metodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 Ale żeby formować to musisz mieć formę. Ten kształt jest na tyle prosty, że wystarczy wyciąć główny element i potem ew dorobić kilka detali z mniejszych kawałków. Przód możesz trochę wygiąć na jakieś rolce i tutaj może lekkie podgrzanie suszarką pomóc. Opalarka rozpuści tworzywo albo nawet podpali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 Kolega @Fixerdobrze radzi, że pierwsza metoda jest najlepsza. Po wygięciu HIPS-u do wymaganego kształtu możesz podkleić pokrywę od spodu wręgami wyciętymi z HIPS-u które będą trzymać kształt. Ilość wręg musisz dobrać sobie sam. Myślę, że do wykończenia szpachlówka też Ci się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remo777 Napisano 14 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2023 Godzinę temu, Endrju napisał: Kolega @Fixerdobrze radzi, że pierwsza metoda jest najlepsza. Po wygięciu HIPS-u do wymaganego kształtu możesz podkleić pokrywę od spodu wręgami wyciętymi z HIPS-u które będą trzymać kształt. Ilość wręg musisz dobrać sobie sam. Myślę, że do wykończenia szpachlówka też Ci się przyda. Na pewno wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi