Skocz do zawartości

Bf 109 E-4/B Eduard 1:48

osmial

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

pierwszy Bf 109 w życiu, w takim dość kolorowo łaciatym malowaniu.

Samolot z 8. /JG53, pierwotnie był w innym dywizjonie stąd plamy i czerwony pas na osłonie silnika - zamalowane godło i numery pierwszego właściciela. Przebieg też pewnie skręcili;) Maszyna została zestrzelona nad Anglią 2 października 1940 podczas wykonywania ataków nękających. Samolot był w tym momencie dość nowy - około miesiąca po wyprodukowaniu. Dlatego starałem się zrobić delikatnie ślady zużycia - nie miał czasu się sterać. Do tego błoto na dole bo wiadomo lotniska polowe na przełomie września i października.

Model sklejało się bardzo przyjemnie. Próbowałem sił dodają waloryzacji - blaszki i lufy Eduarda. Malowane Farbami Tamyia poza żółtą - Valejo Air.

Daleko mu od ideału, zaczynając od za ciemnego RLM 02 w kabinie, ale z drugiej strony to mój najładniejszy jak dotąd model (i w sumie szósty). Finalnie jestem zadowolny z w wyniku, trochę się też nauczyłem. Drugi raz bym tego schematu malowania nie wybrał - zbyt  pstrokaty, za dużo się dzieje na w sumie nie za dużym samolocie...

Miłego oglądania.

12

19

17 16 13

11

14 11 18 10 9 2

7

2

5

20

21

23

25

https://flic.kr/p/2oc1wrN

• Like 11

Fajny w ciekawym malowaniu.  Edkowe messery są bardzo wdzięczne w budowie to prawda. Miły dla oka i z pewnością ożywia kolekcję :super:

3 godziny temu, DamianPoltorak napisał:

Czy na antenie nie brakuje pionowej linki od środka kadłuba?

Z minusów to, ninie podoba mi się pigment na kołach, ma jakiś dziwny kolor, i kalki na klapach skrzydeł ci srebrzą.

Na plus, ciekawe i naprawdę udane malowanie .

W skrócie podoba mi się.

Tak brakuje. Mimo prób z nitki z pończochy nie udało mi się tego wykonać i się poddałem nie chcąc ubabrać kadłuba klejem. Może gdybym nawiercił otworek lub zrobił wypustkę byłoby łatwiej.

kalki na klapkach ze prawda. Nie wiem dlaczego te tak wyszły a reszta ok. Nie żałowałem matowego.

pigment to vallejo european earth, wydaje mi się całkiem ok.

dziękuję za pochwałę

21 godzin temu, osmial napisał:

Daleko mu od ideału, zaczynając od za ciemnego RLM 02 w kabinie

Zasadniczo to w kabinie E-4 powinien być RLM 66.... Najbardziej rzucającym się w oczy babolem jest podwozie o zbyt małym rozchyleniu goleni, o błędach zestawu nie będę pisał bo to nie Twoja wina.

21 godzin temu, osmial napisał:

z drugiej strony to mój najładniejszy jak dotąd model (i w sumie szósty). Finalnie jestem zadowolny z w wyniku, trochę się też nauczyłem. 

I na tych pozytywach się skupiamy i tym zakończymy 😉

1 godzinę temu, MayonesEXG7 napisał:

RLM 02 jest ogółem malowaniem na meśki na wnękach podwozia ? XF 22 pewnie rozjaśniona ?

Według instrukcji tak, nie szukałem gdzie indziej. Zrobiłem xf-22 i xf-49 1:1 i był za ciemny. Dopiero 1:1,5 był ok

23 godziny temu, osmial napisał:

pierwszy Bf 109 w życiu, w takim dość kolorowo łaciatym malowaniu.

Malowanie zrobiłeś fajnie, podoba mi się. :cool:

Jedyne, do czego mam zastrzeżenia, to zdjęcia. Dobry model traci na ciemnych fotogramach no i gdzieniegdzie tło.

A szkoda...