osmial Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Cześć, pierwszy Bf 109 w życiu, w takim dość kolorowo łaciatym malowaniu. Samolot z 8. /JG53, pierwotnie był w innym dywizjonie stąd plamy i czerwony pas na osłonie silnika - zamalowane godło i numery pierwszego właściciela. Przebieg też pewnie skręcili;) Maszyna została zestrzelona nad Anglią 2 października 1940 podczas wykonywania ataków nękających. Samolot był w tym momencie dość nowy - około miesiąca po wyprodukowaniu. Dlatego starałem się zrobić delikatnie ślady zużycia - nie miał czasu się sterać. Do tego błoto na dole bo wiadomo lotniska polowe na przełomie września i października. Model sklejało się bardzo przyjemnie. Próbowałem sił dodają waloryzacji - blaszki i lufy Eduarda. Malowane Farbami Tamyia poza żółtą - Valejo Air. Daleko mu od ideału, zaczynając od za ciemnego RLM 02 w kabinie, ale z drugiej strony to mój najładniejszy jak dotąd model (i w sumie szósty). Finalnie jestem zadowolny z w wyniku, trochę się też nauczyłem. Drugi raz bym tego schematu malowania nie wybrał - zbyt pstrokaty, za dużo się dzieje na w sumie nie za dużym samolocie... Miłego oglądania. https://flic.kr/p/2oc1wrN 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Czy na antenie nie brakuje pionowej linki od środka kadłuba? Z minusów to, ninie podoba mi się pigment na kołach, ma jakiś dziwny kolor, i kalki na klapach skrzydeł ci srebrzą. Na plus, ciekawe i naprawdę udane malowanie . W skrócie podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Fajny w ciekawym malowaniu. Edkowe messery są bardzo wdzięczne w budowie to prawda. Miły dla oka i z pewnością ożywia kolekcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 3 godziny temu, DamianPoltorak napisał: Czy na antenie nie brakuje pionowej linki od środka kadłuba? Z minusów to, ninie podoba mi się pigment na kołach, ma jakiś dziwny kolor, i kalki na klapach skrzydeł ci srebrzą. Na plus, ciekawe i naprawdę udane malowanie . W skrócie podoba mi się. Tak brakuje. Mimo prób z nitki z pończochy nie udało mi się tego wykonać i się poddałem nie chcąc ubabrać kadłuba klejem. Może gdybym nawiercił otworek lub zrobił wypustkę byłoby łatwiej. kalki na klapkach ze prawda. Nie wiem dlaczego te tak wyszły a reszta ok. Nie żałowałem matowego. pigment to vallejo european earth, wydaje mi się całkiem ok. dziękuję za pochwałę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) RLM 02 jest ogółem malowaniem na meśki na wnękach podwozia ? XF 22 pewnie rozjaśniona ? Edytowane 18 Stycznia 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 21 godzin temu, osmial napisał: Daleko mu od ideału, zaczynając od za ciemnego RLM 02 w kabinie Zasadniczo to w kabinie E-4 powinien być RLM 66.... Najbardziej rzucającym się w oczy babolem jest podwozie o zbyt małym rozchyleniu goleni, o błędach zestawu nie będę pisał bo to nie Twoja wina. 21 godzin temu, osmial napisał: z drugiej strony to mój najładniejszy jak dotąd model (i w sumie szósty). Finalnie jestem zadowolny z w wyniku, trochę się też nauczyłem. I na tych pozytywach się skupiamy i tym zakończymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 1 godzinę temu, MayonesEXG7 napisał: RLM 02 jest ogółem malowaniem na meśki na wnękach podwozia ? XF 22 pewnie rozjaśniona ? Według instrukcji tak, nie szukałem gdzie indziej. Zrobiłem xf-22 i xf-49 1:1 i był za ciemny. Dopiero 1:1,5 był ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Widać, że ten kolor z butelki xf 22 jest za ciemny. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 22 minuty temu, RogerM napisał: Najbardziej rzucającym się w oczy babolem jest podwozie o zbyt małym rozchyleniu goleni No fakt, teraz do mnie dotarło jak na foto w sieci popatrzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 23 godziny temu, osmial napisał: pierwszy Bf 109 w życiu, w takim dość kolorowo łaciatym malowaniu. Malowanie zrobiłeś fajnie, podoba mi się. Jedyne, do czego mam zastrzeżenia, to zdjęcia. Dobry model traci na ciemnych fotogramach no i gdzieniegdzie tło. A szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi