Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega @PiotrekM budując model swojego Ford Tfc 1920 przypomniał mi pewien sposób na wyciskanie nitów w hipsie. Pomysł podpatrzyłem dawno temu na forum kartonowym Kartonwork jako sposób na wyciskanie nitów w kartonie. Pomysł został zaprezentowany przez kolegę krzywy w wątku Dodge WC-54 MP z MODELIKA 12/10.  Pozwolę sobie bezkrytycznie wkleić tutaj fragmenty tego wątku jako inspirację dla kolegów, którzy chcieli by zastosować tę metodę.  Sam osobiście zbudowałem sobie taki przyrząd i testowałem wyciskanie nitów w kartonie i powiem, że pomysł jest rewelacyjny. Od razu zaznaczam, że nie testowałem tego na hipsie. Przyrząd niestety gdzieś zaginął w czeluściach mojej "czarnej dziury" (strychu) i dopóki go nie odnajdę nie przetestuje tego.  Myślę jednak że w cienkim hipsie da się to zrobić. Może komuś z kolegów przyda się taki patent. Wpis zawiera oczywiście informację dla modelarzy kartonowych ale myślę że nie będzie problemem dla nikogo wyłowienie z niego spraw dla nas istotnych. Poniżej wspomniany fragment wątku kolegi krzywy.

Pozdrawiam. Andrzej.

Złożyłem dwuczęściowy przyrząd do bardziej dokładnego przetłaczania/wypychania, widoczny na zdjęciu poniżej. Z jednej strony, w listewce, jest zamocowany kawałek gwintu z jednej strony zapiłowany w stożek z zaokrąglonym czubkiem. Zamocowany tak, żeby kulka wystawała z drewna. Do listewki jest przymocowany kawałek bezbarwnego tworzywa, tak, żeby można je było dociskać do kulki. Odciskam kulkę w tworzywie - najlepiej po solidnym połączeniu tworzywa z listewką. Teraz po wsunięciu kartonu między listewkę i plastik, i ponownym naciśnięciu - w kartonie wytłacza się coś w rodzaju nitu z wyraźną krawędzią.

Uzyskiwany efekt jest dosyć delikatny - trzeba uważać żeby nie przesadzić z głębokością "matrycy", bo karton zacznie się rozdzierać. Jaka to głębokość, to zależy od jakości kartonu. Ja przesadziłem, żeby wytłoczenia lepiej wyszły na zdjęciach - ale karton miejscami zaczął pękać Natomiast dosyć łatwo trafić z wytłoczeniem w wydrukowany nit - wystarczy "wjechać" nadrukowanym nitem pod wyciśniętą w tworzywie kulkę. Dlatego tworzywo musi być przezroczyste, i najlepiej bezbarwne.

Na zdjęciu pokazałem też przykłady "zestawów" do mocowania śruby w takiej np. listewce. Ja użyłem takiego insertu jak po lewej. Przeciwnakrętka jest konieczna.

Obrazek

Tutaj miałem problem - brak nadrukowanego wzoru wytłaczania. Wycięte z nadmiarem kawałki skleiłem po obrzeżach z wydrukowanym na cienkim papierze szablonem tłoczenia. Na zdjęciu szablon kształtu błotnika, karton sklejony z szablonem, odwrotna strona kartonu podczas tłoczenia, i kartoniki z próbami. Po odklejeniu szablonów musiałem jeszcze poprawić tłoczenie.

Obrazek

Tylny stopień, przy którym miałem łatwiej, ale i tak go zepsułem. Ale dorobiłem drugi ze stopnia bocznego. Wytłoczenie połączone z nadrukiem wygląda lepiej. W tym i poprzednich zdjęciach oświetlenie ustawione tak, żeby podkreślić przetłoczenia.

Obrazek

Napisano

Rozumiem, że przezroczysta listewka - oprócz funkcji matrycy - ma umożliwić kontrolę położenia kolejnych przetłoczeń?

Napisano

Dokładnie tak. Kolejny nit wytłoczysz dokładnie tam gdzie zaznaczysz na materiale. Powinienem jeszcze dodać, że wielkość wyciskanych nitów "regulujemy" poprzez odpowiednią głębokość wgniecenia w dolnej płytce które można też poprawić małym wiertłem. Metoda ta umożliwia też wyciskanie różnych kształtów w zależności od tego jaki kształt uda nam się uzyskać na końcówce śruby do zagniatania. Ja mam świadomość że przy obecnej dostępności blaszek foto trawionych i technologi 3D jest to dość archaiczna metoda ale kto tam wie co komu się może przydać.

• Thanks 2