Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie. Chodzi mi o szpachlowanie miejsca łączenia elementu plastikowego z metalowym. Do łączenia używam kleju CA (UHU super glue). Jakiej szpachli używać do szpachlowania takich połączeń? Czy po jakimś czasie szpachla nie będzie odpękać? I czy szpachlowanie metalu to dobry pomysł?

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Polecam szpachlowanie---cyjanoakrylem Zaopatrz się w Debonder, czyli zmywacz do cyjanoakrylu. Zalej szparę kroplą kleju, a gdy ten wyschnie zetrzyj jego nadmiar patyczkiem higienicznym zamoczonym w Debonderze. Dodatkowo przeszlifowanie części metalowych papierem ściernym (najlepiej całej blaszki gdy części fototrawione są jeszcze w ramce) dość grubym (300-600) poprawia przyczepność kleju.

Z własnych doświadczeń - zwykłe szpachle łatwo odpryskują.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Też o tym myślałem. Tylko ostatnio miałem problem żeby przykleić dwie metalowe blaszki do siebie za pomocą CA. Co może być tego powodem? Chwile wcześniej sklejałem inne elementy metalowe i nie miałem takiego problemu.

Napisano

Hej.

Dobrą, choć nienajtańszą szpachlą jest Surfacer.

Można oczywiście poczekać aż wyschnie, ale polecam usunięcie nadmiaru przez przetarcie patyczkiem do uszu zamoczonym w bezacetonowym zmywaczu do paznokci.

Co do klejenia CA

- blaszki nie mogą być tłuste (a zatłuścić je można chociażby paluchami)

- kleju ma być tyle co nic. Jak zalejesz połączenie to z klejenia nici. Polecam zetknięcie powierzchni klejonych i wtedy przetarcie wykałaczką z klejem. CA zostanie wessany kapilarnie w szczelinę i chwyta natychmiast

- CA kiepsko łapie powierzchnie już pokryte warstwą CA. Trzeba stary klej usunąć (zeskrobać/zmyć debonderem) i dopiero wtedy spróbować jeszcze raz.

Pozdrowionka

ZzB