_OldMan_ Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 2 godziny temu, Archangelraphael napisał: Tym razem Zmieniłem trochę ustawienia aparatu: ISO 100 Balans Bieli 5000K Ekspozycja +0,7 W Gimpie zmieniłem trochę jasność i kontrast. Niestety zdjęcia wyszły trochę przyżółcone. Podejrzewam że ustawiłem za wysoki balans bieli. Będę musiał jeszcze trochę pokombinować. ISO 100 - DOBRZE Balans bieli - 5000 ??? Ekspozycja +0,7 tą wartość ustawiasz jeżeli masz niedoświetlone zdjęcie. Balans bieli ustawiasz do źródła światła. Jeżeli źródło światła masz o wartości 3000K to balans bieli ustawiasz 3000K . Jak 5000 to 5000. Jak pomieszasz wartości to ci wyjdzie kicha jak powyżej. Ekspozycję ustawiaj na samym końcu, jak dobrze dobierzesz wszystkie wartości to obróbka w Gimpie nie będzie potrzebna. No i zdjęcia rób ze statywu lub z podparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi