Mr_X Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) "10 piw!!" - he he Pierwotnie zestaw ma przedstawiać żołnierzy jednego z batalionów tzw. Osttruppen, które rozparcelowane były między różne dywizje stacjonujące we Francji w 1944 r. (chyba konkretnie chodzi o batalion wspierający 709 DP na przeciwko plaży Utah). Natomiast w trakcie podchodzenia do tematu zaczęły rodzić się u mnie różne wątpliwości. Dragon przedstawił Osttruppenów jako standardowo umundurowanych żołnierzy piechoty (mundury M41 i M42) posiadających odpowiednie tarcze (gruzińskie) naszyte na rękawach (bardzo dobre kalkomanie). Otóż, o ile mi wiadomo, tego rodzaju umundurowanie chyba rzeczywiście w legionach wschodnich funkcjonowało. Jednak Osttruppen posiadali własny system insygniów - czerwone patki na kołnierzach (podobne trochę do patek Waffen SS) z grą różnego rodzaju białych kwadracików i otoków dla oznaczenia stopni. Maksymalny stopień to bodaj kapitan (podczas I w. św. Askarysi w Niemieckiej Afryce Wschodniej mogli chyba do stopnia jakiegoś sierżanta awansować...). Tego rodzaju czerwono-białe insygnia pojawiały się znacznie częściej na zdjęciach, które udało mi się znaleźć. A ja się nastawiłem raczej na zwykłych feldgrau-ów, więc dałem sobie spokój z Osttruppen i wykonałem figurki jako zwykłych żołnierzy Wehrmachtu. W trzech figurach wymieniłem łebki na żywiczne (Armor35). Figurki skleiłem chyba w lipcu zeszłego roku. Nie mają żadnych szelek, więc uznałem że powinna to być niezła wprawka w cieniowaniu mundurów feldgrau. W marcu wreszcie udało się je pomalować. I są!! P.S. W końcu w tym zestawie wymalowałem jednak oczęta i brwi. Sądzę, że wyszło bez "potworniaków", ale lekko nie było... Edytowane 17 Marca 2023 przez Mr_X 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Sam mam wiecznie problem ładnie figurki zmalować, bo to niełatwa sprawa, ale u Twoich pobawiłbym się jeszcze trochę ze światłocieniem np na ładownicach. Ogólnie jednak fajnie, podoba się, ale zdjęciom przydałoby się też nieco kontrast i jasność podbić. Teraz są jakby zamglone i miejscami nieostre, przez co źle się to trochę ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 3 godziny temu, Rafał B napisał: Sam mam wiecznie problem ładnie figurki zmalować, bo to niełatwa sprawa, ale u Twoich pobawiłbym się jeszcze trochę ze światłocieniem np na ładownicach. Ogólnie jednak fajnie, podoba się, ale zdjęciom przydałoby się też nieco kontrast i jasność podbić. Teraz są jakby zamglone i miejscami nieostre, przez co źle się to trochę ogląda. No cóż, można by teoretycznie wprowadzić dodatkowy ciemniejszy odcień do cieniowania ładownic. Pomalować je ciemnoszarym, a wpuścić czerń w zagłębienia. Ja obecnie po prostu maluję je na czarno, a potem przecieram suchym pędzlem Mud-em Pactry (to jest jednak skala 1:35...). Zobaczymy, pomyślimy. Na razie robię zdjęcia telefonem, ale też może się to zmieni w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Figurki dla mnie super zmalowane. Ciekawe merytoryczne podejście do tematu. Nie wiedziałem że gruzini też się udzielali po ciemnej stronie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Endrju napisał: Figurki dla mnie super zmalowane. Ciekawe merytoryczne podejście do tematu. Nie wiedziałem że gruzini też się udzielali po ciemnej stronie. A dziękuję! Nie tylko Gruzini. W jednym Ostbattalionie byli nawet Japończyk i Koreańczyk wzięci do niewoli pod Stalingradem. Jest o tym film ("My way" bodaj się nazywa). Zrealizowany z dużym rozmachem. Sceny lądowania w Normandii nie ustępują wiele tym z "Szeregowca Ryana". Ale to dygresja, bo tych wykonałem jako zwykłych Wehrmacht-owców. Kalkomanie Dragona zachowałem, także figurki z insygniami Osttruppen może zrobię w przyszłości. Edytowane 18 Marca 2023 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 1 godzinę temu, Mr_X napisał: Na razie robię zdjęcia telefonem, ale też może się to zmieni w przyszłości. Nawet jeśli telefonem, to można je nieco podrasować np w Gimpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 6 minut temu, Rafał B napisał: Nawet jeśli telefonem, to można je nieco podrasować np w Gimpie. Cóś może zrobię w tym kierunku w przyszłości. Natomiast i tak mam mało czasu na klejenie i malowanie, więc nie chcę go rozmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Jak nie masz za dużo czasu a chcesz robić dobre zdjęcia telefonem tak ja to przeczytaj mój post z innego wątku. Może coś Ci się przyda. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 6 minut temu, Endrju napisał: Jak nie masz za dużo czasu a chcesz robić dobre zdjęcia telefonem tak ja to przeczytaj mój post z innego wątku. Może coś Ci się przyda. Ooo, sękju. Zapoznam się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barwniczek Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Mi się podoba. Co do kolorów to może wynikać właśnie z faktu tego jak aparat interpretuje kolory Pokolorujto Gotowanie to sztuka, która łączy w sobie smak, aromat i kreatywność, tworząc wspaniałe doznania dla podniebienia i duszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 23 Marca 2023 Autor Share Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) 46 minut temu, barwniczek napisał: Mi się podoba. Co do kolorów to może wynikać właśnie z faktu tego jak aparat interpretuje kolory Dzięki! Kolorystycznie one w realu wyglądają mniej więcej tak samo jak na zdjęciach. Zasadnicza różnica, że są małe (1:35) tu jest super-turbo powiększenie. Grzebnąłem jeszcze w temacie Osttruppen i okazuje się, że istotnie (tak jak na ilustracji Dragona) zdarzało się , że nosili zwykłe mundury niemieckie z tarczami. Ale zdarzało się też, że nosili mundury z czerwonymi patkami na kołnierzach, a były też chyba czarne patki. Na jednym ze zdjęć z plaży Utah obok Gruzinów jest też żołnierz w mundurze armii Własowa. Także temat jest ciekawy i pewnie jeszcze wykonam kiedyś prawdziwych Osttruppenów. Edytowane 23 Marca 2023 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi