Jump to content

PBJ-1H Mitchell 'U.S. Marine' Hasegawa 1/72

Leszek
 Share

Recommended Posts

Posted (edited)

Wykopałem ostatnio z szafy porzucony kiedyś w trakcie pracy Hasegawa 00732 1/72 PBJ-1H Mitchell 'U.S. Marine' i zacząłem go dalej dłubać. Poszukałem troche o dywizjonach bombowych marynarki USA. Zwlaszcza VMB-613 jest dobrze udokumentowany. Dywizjony latały w 1944-45 na Mitchelach PBJ D/H/J na Pacyfiku zajmując się głównie patrolami przeciw okrętom podwodnym i nękaniem japońskich garnizonów na ogległych rubieżach galaktyki. Ponieważ spotkanie japońskiego samolotu bylo wtedy prawie niemożliwe więc w przeciwieństwie do B-25 armii były dla oszczędności masy rozbrajane ale wyposażane w dodatkowe systemy nawigacyjne. Model bedzie właśnie zrobiony wg wzoru z VMB-613 ze zmianami od seryjnego na w opisach niżej. 

IMG_2549.jpeg

Na żółto:

1. Radar

2. Zaczepy do HVAR

3. Zaślepki po zasilaniu amunicji do .50tek w blistrach

4. Okno kamer

5. Zaslepka zdemontowanego wlotu wentylacji

6. Deflektor bocznego stanowiska .50 bez szyby i k.m.

Na czerwony co jeszcze będzie:

1. Wlot czegoś tam

2. Anteny

3. Antena wypuszczana z ciężarkiem

4. Radiowysokościomierz

IMG_2551.jpeg

10. Wlot do czegoś tam kolejny

11. Osłona przeciwogniowa lufy  .50tki

IMG_2553.jpeg

Żółte:

21. Zaślepki po zdjętych deflektorach pocisków

22. Zaślepka wieżyczki z miejscem na kopułke astro

Czerwone:

21. Zestaw anten

22. Celownik radarowy

Ogolnie PBJ to niedoceniona kopalnia pomysłów, która patrzac na ilość wątków na forach, mocno przegrywa ze straferami. 
Jak uda mi się dojechać z PBJ H do końca to wezmę się za późny PBJ D z radarem nad oszklonym nosem ale maksymalnie dozbrojony ze stanowiskiem ogonowym .50tki, bocznymi stanowiskami jak w H/J, blistrami, Hvar i wyrzutnikami bomb pod skrzydłami. Na bazie B-25C/D Airfixa.

Edited by Leszek
  • Like 2

Posted (edited)
Godzinę temu, rom178 napisał:

Co to jest PBJ H

Pozdrawiam

Wersja B-25C dostosowana do wymagan US Navy byla oznaczona PBJ-1C i odpowiednio nastepne dalej D, H, J. Mialy zwykle fabrycznie zabudowany radar i inne wypazenie nawigacyjne.

Edited by Leszek