Leszek Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Wykopałem ostatnio z szafy porzucony kiedyś w trakcie pracy Hasegawa 00732 1/72 PBJ-1H Mitchell 'U.S. Marine' i zacząłem go dalej dłubać. Poszukałem troche o dywizjonach bombowych marynarki USA. Zwlaszcza VMB-613 jest dobrze udokumentowany. Dywizjony latały w 1944-45 na Mitchelach PBJ D/H/J na Pacyfiku zajmując się głównie patrolami przeciw okrętom podwodnym i nękaniem japońskich garnizonów na ogległych rubieżach galaktyki. Ponieważ spotkanie japońskiego samolotu bylo wtedy prawie niemożliwe więc w przeciwieństwie do B-25 armii były dla oszczędności masy rozbrajane ale wyposażane w dodatkowe systemy nawigacyjne. Model bedzie właśnie zrobiony wg wzoru z VMB-613 ze zmianami od seryjnego na w opisach niżej. Na żółto: 1. Radar 2. Zaczepy do HVAR 3. Zaślepki po zasilaniu amunicji do .50tek w blistrach 4. Okno kamer 5. Zaslepka zdemontowanego wlotu wentylacji 6. Deflektor bocznego stanowiska .50 bez szyby i k.m. Na czerwony co jeszcze będzie: 1. Wlot czegoś tam 2. Anteny 3. Antena wypuszczana z ciężarkiem 4. Radiowysokościomierz 10. Wlot do czegoś tam kolejny 11. Osłona przeciwogniowa lufy .50tki Żółte: 21. Zaślepki po zdjętych deflektorach pocisków 22. Zaślepka wieżyczki z miejscem na kopułke astro Czerwone: 21. Zestaw anten 22. Celownik radarowy Ogolnie PBJ to niedoceniona kopalnia pomysłów, która patrzac na ilość wątków na forach, mocno przegrywa ze straferami. Jak uda mi się dojechać z PBJ H do końca to wezmę się za późny PBJ D z radarem nad oszklonym nosem ale maksymalnie dozbrojony ze stanowiskiem ogonowym .50tki, bocznymi stanowiskami jak w H/J, blistrami, Hvar i wyrzutnikami bomb pod skrzydłami. Na bazie B-25C/D Airfixa. Edytowane 7 Maja 2023 przez Leszek 2 Cytuj
rom178 Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Mam go w schowku, będę podpatrywał jak się to robi... To znaczy model... Roman Cytuj
rom178 Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 2 godziny temu, rom178 napisał: Mam go w schowku, będę podpatrywał jak się to robi... To znaczy model... Roman Co to jest PBJ H Pozdrawiam Cytuj
Leszek Napisano 7 Maja 2023 Autor Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Godzinę temu, rom178 napisał: Co to jest PBJ H Pozdrawiam Wersja B-25C dostosowana do wymagan US Navy byla oznaczona PBJ-1C i odpowiednio nastepne dalej D, H, J. Mialy zwykle fabrycznie zabudowany radar i inne wypazenie nawigacyjne. Edytowane 7 Maja 2023 przez Leszek Cytuj
rom178 Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) To jeden z pierwszych...f-15 Edytowane 7 Maja 2023 przez rom178 Brak umjętności... Cytuj
Leszek Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Napisano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Powoli zbieram sie do malowania i pytanie do znawcow Us Navy. Przekopalem sie przez zdjecia PBJ i wyglada na to, ze na wielu zdjeciach insignia white na spodzie jest wyraznie ciemniejszy od znakow, napisow lub np. dokladanych uchwytow Hvar. Na zdjeciach Helcatow i samolotach w malowaniu atlantyckim takie zjawiska sa mniej widoczne. Fora zachodnie wydaje sie, ze o tym milcza. Moja teoria jest taka, ze wg niektorych zrodel PBJ schodzily z tasmy jako B25H i potem byly adaptowane. Jezeli tak to jak strzelili slabo kryjacy bialy na szary to moze byl taki efekt? Jakies slady znalazlem tylko w jednym artykule z netu „the underside colour became Insignia white which is a slightly cream white with semigloss sea blue/non-specular sea blue & intermediate blue upper sides” https://vmb613.com/june_1945.htm Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Leszek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi