Leszek Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Wykopałem ostatnio z szafy porzucony kiedyś w trakcie pracy Hasegawa 00732 1/72 PBJ-1H Mitchell 'U.S. Marine' i zacząłem go dalej dłubać. Poszukałem troche o dywizjonach bombowych marynarki USA. Zwlaszcza VMB-613 jest dobrze udokumentowany. Dywizjony latały w 1944-45 na Mitchelach PBJ D/H/J na Pacyfiku zajmując się głównie patrolami przeciw okrętom podwodnym i nękaniem japońskich garnizonów na ogległych rubieżach galaktyki. Ponieważ spotkanie japońskiego samolotu bylo wtedy prawie niemożliwe więc w przeciwieństwie do B-25 armii były dla oszczędności masy rozbrajane ale wyposażane w dodatkowe systemy nawigacyjne. Model bedzie właśnie zrobiony wg wzoru z VMB-613 ze zmianami od seryjnego na w opisach niżej. Na żółto: 1. Radar 2. Zaczepy do HVAR 3. Zaślepki po zasilaniu amunicji do .50tek w blistrach 4. Okno kamer 5. Zaslepka zdemontowanego wlotu wentylacji 6. Deflektor bocznego stanowiska .50 bez szyby i k.m. Na czerwony co jeszcze będzie: 1. Wlot czegoś tam 2. Anteny 3. Antena wypuszczana z ciężarkiem 4. Radiowysokościomierz 10. Wlot do czegoś tam kolejny 11. Osłona przeciwogniowa lufy .50tki Żółte: 21. Zaślepki po zdjętych deflektorach pocisków 22. Zaślepka wieżyczki z miejscem na kopułke astro Czerwone: 21. Zestaw anten 22. Celownik radarowy Ogolnie PBJ to niedoceniona kopalnia pomysłów, która patrzac na ilość wątków na forach, mocno przegrywa ze straferami. Jak uda mi się dojechać z PBJ H do końca to wezmę się za późny PBJ D z radarem nad oszklonym nosem ale maksymalnie dozbrojony ze stanowiskiem ogonowym .50tki, bocznymi stanowiskami jak w H/J, blistrami, Hvar i wyrzutnikami bomb pod skrzydłami. Na bazie B-25C/D Airfixa. Edytowane 7 Maja 2023 przez Leszek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rom178 Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 Mam go w schowku, będę podpatrywał jak się to robi... To znaczy model... Roman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rom178 Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 2 godziny temu, rom178 napisał: Mam go w schowku, będę podpatrywał jak się to robi... To znaczy model... Roman Co to jest PBJ H Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 7 Maja 2023 Autor Share Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Godzinę temu, rom178 napisał: Co to jest PBJ H Pozdrawiam Wersja B-25C dostosowana do wymagan US Navy byla oznaczona PBJ-1C i odpowiednio nastepne dalej D, H, J. Mialy zwykle fabrycznie zabudowany radar i inne wypazenie nawigacyjne. Edytowane 7 Maja 2023 przez Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rom178 Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rom178 Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) To jeden z pierwszych...f-15 Edytowane 7 Maja 2023 przez rom178 Brak umjętności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Powoli zbieram sie do malowania i pytanie do znawcow Us Navy. Przekopalem sie przez zdjecia PBJ i wyglada na to, ze na wielu zdjeciach insignia white na spodzie jest wyraznie ciemniejszy od znakow, napisow lub np. dokladanych uchwytow Hvar. Na zdjeciach Helcatow i samolotach w malowaniu atlantyckim takie zjawiska sa mniej widoczne. Fora zachodnie wydaje sie, ze o tym milcza. Moja teoria jest taka, ze wg niektorych zrodel PBJ schodzily z tasmy jako B25H i potem byly adaptowane. Jezeli tak to jak strzelili slabo kryjacy bialy na szary to moze byl taki efekt? Jakies slady znalazlem tylko w jednym artykule z netu „the underside colour became Insignia white which is a slightly cream white with semigloss sea blue/non-specular sea blue & intermediate blue upper sides” https://vmb613.com/june_1945.htm Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi