Timi Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Model jak w temacie. Wykorzystane zestawy, model Acedemy, silnik Quickboost, zoom Eduarda, kalki Aztec. Malowany Alcadami. Kilka słów o modelu. Mimo że Thunderbolt to mój ukochany samolot, to tego modelu nie składało mi się dobrze, może dlatego że znowu eksperymentowałem, a może dlatego że model Academy to nie jest Tamiya. Jest to jednak jedyny znany mi zestaw P-47N w 1:48, więc wyjścia nie było. Pierwszy raz nitowałem i jestem średnio zadowolony, jednak błędy popełnione przy tym modelu, pozwolą uniknąć ich w przyszłości. Również pierwszy raz malowałem cały model metalizerami, konkretnie Alcad'ami, kolejne doświadczenia na przyszłość, które pozwoli uniknąć błędów. Od razu mówię że model nie jest wolny od błędów i zdaje sobie z tego sprawę. Zdjęcia również nie są doskonałe, ale po prostu nie potrafię obfotografować metalicznego samolotu Tyle gadania, czas na zdjęcia. Tutaj link do warsztatu/projektu grupowego: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=11&t=3396&st=0&sk=t&sd=a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Nie martw się model wygląda dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Kurde jak ja bym robił takie modele to był bym szczęśliwym człowiekiem po prostu cudeńko dziwi mnie twoje niezadowolenie ,oby więcej takich pięknych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekon Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Jestem pod wrażeniem . Wykonanie naprawdę godne podziwu. Nie wiem co ci się nie podoba w tych nitach,bo na prawdę wyglądają świetnie . PS. Też lubię ten samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 jak dla mnie swietny,super malowanie.jedyne czego sie czepne to blyszczace opony ale to szczegol.bardzo dostojnie sie prezentuje,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Już nie bądź taki skromny Timi chociaż rozumiem, że Ty za pewne wiesz gdzie popełniłeś babole. Ja widzę tylko skrzywioną jedną lufę kaemu na lewym skrzydle. Nie podoba mi się ta kalka z panienką. Jakaś taka zbyt jasna jest i strasznie się odcina od reszty. Nity bardzo ładnie wyglądają. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krys Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Piękny model jednego z najpiękniejszych myśliwców IIw.ś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Piękna robota. Mam pytania odnośnie malowania alcladami- czy rozcieńczałeś metalizer a jak tak to czym, podkład dawałeś pod alclada czy pryskałeś od razu na plastik, i jak długo schnie przed polerką? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Oponki są raczej półmatowe. Lufy krzywe, bo w czasie zdjęć mi się pourywały... Aldladów, nie da się rozcieńczyć i jest strasznie niewydajny... prawie całą buteleczkę aluminium zużyłem. Jako podkład stosowałem oryginalną czarną farbę podkładową jedynie ona dała taki efekt. Zbiornik jest pomalowany tylko surfacerem i nie daje już takiego metalicznego efektu. Na każdym alcadzie jest napisane jaki podkłąd należy stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Model miałem okazję oglądać na żywo i już mówiłem Timiemu, że bardzo mi sie podoba. Timi jednak męczył sie przy jego budowie i pod koniec budowy widać było zmęczenie nim. Km-y są już poprawione, opony na żywo tak się nie błyszczą. Co do podkładu pod Alclady, to nadaje się również czarna, błyszcząca, dobrze rozrobiona emalia (np. Humbrol). Mnie na niego bardzo dobrze siadają metalizery. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Efekt powierzchni metalicznej jest super, ale prawie cała buteleczka 30 ml na model w sumie dość mały to jestem w lekkim szoku. Chciałem przymierzyć się do alcladów ale po takim info lekko mnie przychamowało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Alclad jest strasznie niewydajny, zwłaszcza że model pokryty jest 3 warstwami, gdyż daje to najlepszy efekt. Teraz będę chciał wypróbować metalizery Gunze, podobno dają zbliżony efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Co się stało z trzema antenami na grzbiecie? No i czemu wneki podwozia są aluminiowe? A poza tym nie ALCAD tylko ALCLAD... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2008 3 anteny to maja współcześnie latające, ten model posiadał 1, zapomniałem dokleić, tak samo jak rurkę pitota, ale skapnąłem się dopiero na zdjeciach. Srebrne są dlatego, że widziałem kilka egzemplarzy ze srebrnymi wnękami i takiego postanowiłem zrobić. Jeszcze jakieś pretensje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetel Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam. Pretensji nie mam, ale mam pytanie. Czy po nałożeniu metalizera werniksowałeś jeszcze model, a jeżeli tak, to czym ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Werniksowany, pod kalki i pod wash sidoluxem. Na sam koniec półmatowy Humbrol, który bliżej do błyszczącego niż półmatu,a le w tym wypadku to lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Kolego, z tego co wiem to N miała 3 anteny...jedna normalna i dwie po obu stronach płetwy,bliźniacze. Oj...No i żółte koncówki łopat. Tyle "zażaleń". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Ja widzę jedną, chyba że Ty widzisz więcej. CO do żółtych końcówek, nie każdy miał żółte, nie mam zdjęcia tego konkretnego egzemplarza, ale wg instrukcji nie ma żółtych końcówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetel Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam. 3 anteny to maja współcześnie latające, ten model posiadał 1 To nie całkiem tak Timi. Te bliźniacze anteny przy płetwie grzebietowej istniały od poczatku w wersji N i służyły do tzw. homingu. Był to system odbierający sygnały radionamierników i pozwalający na powrót do bazy przy braku widoczności . Dwie anteny były potrzebne po to, aby odpowiednio przetwarzały sygnały z naziemnych stacji nadawczych. Jeżeli nadajnik znajdował się po prawej stronie samolotu pilot słyszał w słuchawkach sygnał litery U, gdy nadajnik był po lewej - słyszalny był sygnał litery D ( chodzi o alfabet Morse'a ). Jeżeli samolot był na kursie nadajnika - pilot słyszał sygnał ciągły. Nie wyjaśnia to co prawda braku anten na zaprezentowanym przez Ciebie zdjęciu, ale jeżeli to nie jest zabieg retuszerski cenzora, to raczej z pewnością T-bolty wersji N bez tego systemu były rzadkością. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 pezetel, dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 Nie podoba mi się ta kalka z panienką. A mi się właśnie bardzo ona podoba, a model też super, naprawdę mnie urzekł, mimo tego że ja preferuję pancerkę. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi