przemek261 Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 Witam, Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kolorem uzbrojenia (KM i działka) a w szczególności luf. Nieraz widzę pięknie zrobiony model (oczywiście też na tym forum) i widzę lufy w kolorze srebrno metalicznym. Nie wiem jak wykonywano lufy w czasie II wojny światowej ale aktualnie są raczej czarne z widocznymi przetarciami. Nie jestem specem od obróbek galwanicznych ale wygląda to na oskydowanie, które jest zwyczajowo czarne i wyciera się. Taka jeszcze dygresja, jak dawno temu byłem w wojsku i obsługiwałem LiM-y to lufy były czarne. Czy ktoś mnie poprze , że lufy powinny być czarne czy też ma inną teorię/wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 7 minut temu, przemek261 napisał: Witam, Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kolorem uzbrojenia (KM i działka) a w szczególności luf. Nieraz widzę pięknie zrobiony model (oczywiście też na tym forum) i widzę lufy w kolorze srebrno metalicznym. Nie wiem jak wykonywano lufy w czasie II wojny światowej ale aktualnie są raczej czarne z widocznymi przetarciami. Nie jestem specem od obróbek galwanicznych ale wygląda to na oskydowanie, które jest zwyczajowo czarne i wyciera się. Taka jeszcze dygresja, jak dawno temu byłem w wojsku i obsługiwałem LiM-y to lufy były czarne. Czy ktoś mnie poprze , że lufy powinny być czarne czy też ma inną teorię/wiedzę. czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 26 Lipca 2023 Autor Share Napisano 26 Lipca 2023 Dobra wiadomość, nie jestem sam za czarnym kolorem (choć zdjęcia pokazują samoloty po renowacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 32 minuty temu, przemek261 napisał: Dobra wiadomość, nie jestem sam za czarnym kolorem (choć zdjęcia pokazują samoloty po renowacji). czarna oksyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 Jak dla mnie najfajniejszy efekt daje poczciwy Gunmetal Metalcote Humbrola przetarty jakimś twardszym pędzelkiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi