Jakubdo Napisano 21 Sierpnia 2023 Share Napisano 21 Sierpnia 2023 Witam. Temat , który chciałbym poruszyć może wydawać się dziwny , lecz zastanawia mnie jedno. Otóż malowałem farbą Hataka blue line (dokładnie dark green) i dopóki nie rozcieńczyłem jej do naprawde rzadkiej konsystencji ,około 1:2 , to efekt był po prosty słaby . Powłoka była niejednolita a smugi po pędzlu wyraziste , tak jakby farba nie miała czasu na wypoziomowanie , ponieważ wysychała za szybko . Nie wiem czy to ja popełniłem błąd , ale nie wydaje mi się aby farba dedykowana pod pędzel nie wymaga takiego rozcieńczenia. I tu pytanie czy temperatura i duszne pomieszczenie , oczywiście nie skrajne,mają aż taki wpływ na farbę ? Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Ta farba, jak i większość innych 'pod pędzel', wymaga wyraźnie mocniejszego rozcieńczenia, niż tylko 2:1 (rozcieńczalnik:farba). Dla przypomnienia - materiał poświęcony 'niebieskim hatakom' A podwyższona temperatura w pracowni może sprawiać co najwyżej, ze farby będą miały krótsze życie na mokrej palecie. No chyba, ze się będzie systematycznie utrzymywało odpowiedni poziom jej nasączemnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubdo Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Ok dziękuję. Tak jak się spodziewałem, aby osiągnąć dobry efekt gładkiej farby pędzlem trzęba spędzić nas tym sporo czasu malując rzadką farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Tak, kładąc kilka delikatnych warstw - jeśli zależy ci na równomiernym pokryciu powierzchni jednolitym kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi