Sebaar Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Admirał Raymond Ames Spruance (ur. 3 lipca 1886 w Baltimore, zm. 13 grudnia 1969 w Pebble Beach w Kalifornii), oficer US Navy w okresie II wojny światowej wsławiony zwycięstwem w bitwie o Midway. Podczas bitwy o Midway dowodził 16. Grupą Uderzeniową (ang: Task Force 16), w skład której wchodziły dwa lotniskowce. Nie znający bliżej operacji morskich na dużą skalę i w dodatku z udziałem lotniskowców Spruance poradził sobie znakomicie, a jego decyzje podejmowane w trakcie bitwy przyczyniły się do zatopienia czterech lotniskowców nieprzyjaciela, a tym samym do przerwania pasma sukcesów Japonii na Pacyfiku. Po bitwie o Midway mianowany został szefem sztabu dowódcy Floty Pacyfiku (CINCPAC), a następnie zastępcą dowódcy. W połowie 1943 mianowany został dowódcą Floty Środkowego Pacyfiku. Z pokładu swego okrętu flagowego (USS "Indianapolis") dowodził operacjami morskimi związanymi z zajęciem Wysp Gilberta, Marshalla, Marianów, Iwo Jimy i Okinawy. W czerwcu 1944 pokonał flotę japońską w bitwie na Morzu Filipińskim. W końcu 1945 zastąpił adm. Nimitza na stanowisku dowódcy Floty Pacyfiku. Jego imię nosi niszczyciel rakietowy USS "Spruance" (DD-963) , pierwszy niszczyciel typu Spruance. Relację z budowy którego tutaj zaprezentuje. In-box tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 oho, mam towarzystwo w projekcie i w dodatku drugi okręt typu Spruance czekam na pierwsze fotki Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 18 Września 2008 Autor Share Napisano 18 Września 2008 Przymiarki przed montażem kadłuba sprzed paru dni. Ponieważ pomyślnie skończyłem studencką "kampanie wrześniową" od jutra powinienem być wstanie porządnie ruszyć z pracami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 super! a co ten pokład taki pomaziany skoro to dopiero przymiarki? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 20 Września 2008 Autor Share Napisano 20 Września 2008 Coś jednak się ruszyło w mojej stoczni. Trzeba przyznać że sam model skleja się całkiem przyjemnie. Wydaje mi się że kolor pokładu wyszedł mi trochę za jasny. Swoją drogą coś mi się zdaje że nie prędko wrócę do Japończyków, po lekturze "Falklandy-Port Stanley 1982" Krzysztofa Kubiaka chyba popełnię jakiegoś anglika z Dragona. A dla równowagi kolekcji pewnie dorzucę do tego parkę radzieckich okrętów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 aleś wyrwał do przodu! wygląda na to, że zanim skończę kadłub, Ty będziesz miał cały model Jędrek ps. też mi chodzi po głowie by po Radfordzie zrobić w miarę szybko coś z posiadanych brytyjczyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 Powolutku zbliżam się do końca: Dla mnie to były pierwsze relingi w tej skali, z efektu jestem średnio zadowolony, ale następnym razem będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Czy to byla relacja czy wstep do galeri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 pewnie będzie jeszcze jeden "admirał" przed końcem projektu (a w takim tempie to cały zastęp by się zmieścił w tym terminie) fajnie wygląda Twój Spruance widać iż wiele już przy nim nie zostało do zrobienia Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 26 Września 2008 Autor Share Napisano 26 Września 2008 No to by było na tyle , niedługo wrzucę galerię. Szczerze mówiąc to dzięki temu okrętowi przekonałem się jakoś do współczesnych okrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 mam nadzieję, że w galerii będzie więcej fotek i ze zbliżeniami Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi