Herod Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 Mój trzeci model lotniczy. FW-190. Zasadniczo nie lubię większości myśliwców z silnikiem gwiaździsty. Foka nie jest tu wyjątkiem. Do tego przyszło mi ją malować w nudnej wersji kamo (1943-1944). RLM od AK, których użyłem, są tak "mrocznoszare" iż się wręcz zlewają w jedno. Model od Eduarda jest dość dobry. Ma dużo detali. Na szczęście miał też dwie wersje owiewek... jedna pękła przy jej czyszczeniu. To jest aż tak bardzo cieniutkie aczkolwiek przejrzystość wyjątkowo dobra. Podwozie oczywiście nie zostało zaprojektowane z myślą o modelach "latających" i musiałem troszkę się nad nim pomęczyć. To niestety nie Zvezda. W instrukcję można by wpleść rysunki do własnoręcznego zrobienia masek. Ale pewnie lepiej je sprzedać "osobno" lub w zestawie "zaawansowanym". W przyszłości lufy działek muszę zastąpić stalowymi pręcikami. Plastik jest do bani (w porównaniu do typowych modeli wargamingowych). Łamie się. Z uwag malarskich to pewnie jeszcze popracuję nad lepszym cieniowaniem przed nałożeniem właściwych kolorów. Zwłaszcza tych "dziurek" po nitach, których Eduard nie żałował. ich washowanie spowodowało iż model wziął chyba za dużo filtra. Nie żałowałem też "osmolenia". Może nawet za dużo... ale testowałem opcję. Następnym modelem będzie chyba w końcu MiG-3. Youtube: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 Bardzo ładnie Ci ta foczka wyszła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 5 godzin temu, Herod napisał: Nie żałowałem też "osmolenia". Może nawet za dużo... ale testowałem opcję. Po to na fokach malowano "koguty", żeby nie było tego widać . Ogólnie podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 23 Listopada 2023 Autor Share Napisano 23 Listopada 2023 Dziękuję za komentarze. Może pomyślę nad jakimś "kogutem". Następny model będzie Junkersem Ju-87 G-2, od Hasegawy. Ta sama skala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi