fw1 Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 Witam. Modele sklejam od około półtora roku, chciałbym poprosić o ocenę, uwagi i rady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw1 Napisano 4 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2023 Temat mi się pomylił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 Właśnie miałem spytać, dlaczego on taki s-f Trochę to wygląda, jakbyś miejscami miał zbyt gęstą farbę (tak mi to trochę wygląda na kadłubie od spodu), a osłonę silnika niestarannie pomalował czymś szarym/pomaział szpachlą. Wydaje mi się też, że nie lakierowałeś modelu błyszczącym lakierem przed nałożeniem kalkomanii lub nie użyłeś specyfików do ich zmiękczania (dziwnie błyszczą te po spodniej stronie skrzydeł). Poza tym nieźle, ale samolociarzem nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 Dlaczego wrzucasz każde zdjęcie w oddzielnym poście, a komentarz w kolejnym? Wrzucanie nieostrych zdjęć to mógłbyś nam darować. Przyjrzyj się swojemu modelowi i porównaj z wieloma P.11 jakie są na tym forum. Może sam dojdziesz do jakichś konstruktywnych wniosków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 Każdy kiedyś zaczynał. Podpatruj, ucz się, dyskutuj, pytaj. Polecam też poszukać fajnych kanałów na YT. Dużo przydatnych informacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 - Za grubo nałożona farba. Widać, że malujesz pędzlem i do tego masz mało doświadczenia w tej sztuce. Jest ona trudna, wymaga mnóstwa cierpliwości bo trzeba pracować z bardzo rozwodnionymi farbami. Trzeba wypracować technikę pracy pędzlem, pociągnięć, aby zniwelować smugi. Te bywają idealnie widoczne na płaskich powierzchniach... - Lakier błyszczący (np. sidolux) pod kalki, a na nie (i cały model) potem lakier półmatowy bądź matowy. - Jakiś wash by się przydał. - .... oraz większa precyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw1 Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2023 Dziękuje za rady. Na kalkomanie, używałem płynu wamod na kalki i mr. mark setter neo pod. Osłonę silnika, malowałem tak jak w instrukcji było napisane mieszanką farby srebrnej i rdzawej ale jakoś dziwnie mi to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 5 godzin temu, fw1 napisał: Osłonę silnika, malowałem tak jak w instrukcji było napisane mieszanką farby srebrnej i rdzawej ale jakoś dziwnie mi to wyszło. Mieszając farby nie zawsze za pierwszym razem wychodzi to czego oczekujemy, więc trzeba poeksperymentować ale takie mieszanki to najlepiej najpierw sprawdzić gdzieś na jakimś złomowanym modelu i zobaczyć czy ten kolor Ci się podoba. Trzeba też pamiętać że różnego rodzaju farby od różnych producentów niekoniecznie dadzą dokładnie ten sam efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi