panmopsik Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 (edytowane) Szukam odpowiedzi na pytanie: czy wydano beletrystyczną historię internowania i ucieczki ORP Orzeł w języku angielskim ? Nie wiem czy "Patrole Orła" Eryka Sopoćko zawierają także ten fragment historii okrętu ? Dodatkowo znalazłem krótką informację o komiksie Colina Maxwella Za pomoc serdecznie dziękuję Edytowane 16 Grudnia 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 23 godziny temu, panmopsik napisał: Nie wiem czy "Patrole Orła" Eryka Sopoćko zawierają także ten fragment historii okrętu ? Czołem! sprawdzę to, ale dopiero w poniedziałek wieczorem jak wrócę z pracy - mam tą publikację w pierwszym wydaniu jeszcze "wojennym" ('42) Jedno jest pewne - Spoćka nie było na pokładzie Orła w '39 więc jeśli są w książce jakieś relacje w przedarcia się do Anglii to wyłącznie wspomnienia innych marynarzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 @panmopsik ---> udało mi się to wczoraj ogarnąć więc sprawa wygląda tak... w książce Sopoćki jest opis ucieczki z Tallina. Jest to cały rozdział 2, ale jest to raptem 6 stron. Tak więc jakbyś chciał to mogę je zeskanować - daj znać PW Co ciekawe w tej publikacji wszystkie nazwiska osób załogi zostały zastąpione inicjałami... pod pełnymi nazwiskami występuje tylko Kłoczkowski i Grudziński. Ciekawe czy ten zabieg powstał przez ingerencję cenzury - publikacja ukazała się przecież jeszcze w czasie wojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Wielkie dzięki ale podziękuję. Szukam książki dla przyjaciół angielskojęzycznych. Tematyka najlepiej morska opisująca nasze legendarne czyny w ciekawy sposób. Arkadego Fiedlera o Dywizjonie 303 pochłonęli jak świeże bułeczki, co oznacza, że przekład był chyba na dobrym poziomie , niezakłamaną historię o złamaniu Enigmy także ( "XYZ. Prawdziwa historia złamania szyfru Enigmy" autorstwa Dermota Turinga). O Wojtku i polskich żołnierzach bardzo fajnie napisała szkocka autorka Aileen Orr. Dobre pióro Normana Daviesa, "czystej krwi Polaka", to kolejny przykład jak mało popularnych polskich historii jest tłumaczone na języki obce. Liczyłem jeszcze na Aleksandra Dobę ale nie znalazłem po angielsku. Nasze legendy i legendarne bitwy poznali wszystkie, które udało mi się zakupić w wersji obcojęzycznej (kapitalnie wydane przez Astrę). Historie z domniemanymi polskimi pierwowzorami także poznali i teraz kapitan Nemo czy Popeye od szpinaku nie są tylko fantazją autorów choć ich przygody już tak. No cóż, działam dalej Edytowane 18 Grudnia 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, panmopsik napisał: Tematyka najlepiej morska opisująca nasze legendarne czyny w ciekawy sposób. z tematyką morską będzie ciężko... spróbuj poszukać angielskiej wersji "Bitwy pod Monte Cassino" Wańkowicza - coś mi się w zeszłym roku obiło o uszy że jest nowe wydanie opracowane w USA EDIT ----------- okazuje się że dopiero ma się ukazać w 2024 : https://instytutksiazki.pl/aktualnosci,2,wkrotce-amerykanskie-wydanie-bitwy-o-monte-cassino-melchiora-wankowicza,10047.html Edytowane 18 Grudnia 2023 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 (edytowane) @M.A.V. dziękuję. Ten temat jest zawsze aktualny jeżeli chodzi o poszukiwania więc 2024 rok nie jest problemem. Zdążę przeczytać po polsku. "Bitwa pod Oliwą" wydana przez Astrę dała początek poszukiwaniom kolejnych treści tym razem w australijskim internecie. Jest to bardzo miłe dla mnie odczucie kiedy Aussie po lekturze takiego skromnego wydawnictwa zaczyna się tym interesować i samemu przekazywać dalej : ) Edytowane 20 Grudnia 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi