Ostach Napisano 23 Września 2008 Share Napisano 23 Września 2008 (edytowane) Witam Zaczynając budowę tego modelu chciałem by był to samolot Adolfa Gallanda (104 zwycięstwa) ale po głębszej analizie tematu w chwili obecnej nawet nie jestem pewien czy istniał taki samolot. Moja koncepcja ewoluowała i z dążenia do autentycznego samolotu Gallanda zrobił się model z pudełkowym malowaniem. Temat mnie trochę przerósł i sił było brak na poszukiwania i wykopki literaturowe. Ostatecznie stwierdziłem, że chcę zrobić model tak, by mi się po prostu podobał. Kilka słów o zestawie. Tamiya dała radę i otrzymujemy ładny, dobrze spasowany model za nieduże pieniądze. Tablica przyrządów posiada wypukłe szczegóły, w kokpicie sporo się dzieje. Wskazane dodanie pasów. Polecam ten model każdemu kto chce mieć zgrabną E-trójeczkę. Słowo o moich modyfikacjach. W kabinie dodałem pasy, które sam wykonałem z wieczka od śmietany i drucika. Nie są może ultrarealistyczne, ale chyba ożywiają kokpit. Odciąłem stery wysokości i wykonałem je w pozycji wychylonej. Antenę zrobiłem ze struny gitarowej (konkretnie e ). Malowanie. Model malowany w całości pędzlem emaliami Model Master serii Authentic. Schemat malowania RLM 65/02/71. Farby kładły się dobrze, zwłaszcza RLM 65. Na sidoluksie zapuszczony wash z czarnej emalii Humbrola. Kalki. Zestawowe. Kładzione z pomocą płynów set i sol Model Master. Ma to być sierpień 1940, Francja, 9 Staffel JG 26. Znane błędy: szew na spodzie, brak fragmentu anteny (przerosło mnie to). Kilka fotek z warsztatu: Warsztat: LINK pozdrawiam i zapraszam do komentowania Edytowane 25 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 23 Września 2008 Share Napisano 23 Września 2008 Model bardzo fajny , ale : 1. Czy aby na pewno powinien tak błyszczeć 2. Malowanie ram owiewki od wewnątrz raczej tak sobie wygląda PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Września 2008 Share Napisano 23 Września 2008 Mnie sie wydaje, ze ta okragla kalka obok gniazda 24V powinna byc na wierzchu strzalki, a nie pod spodem. Na wszystkich zdjeciach Messerow jakie mam, napisy eksploatacyjne sa zawsze na wierzchu. Plus za inicjatywe przy wykonaniu pasow od podstaw. Nie jestem znawcą, ale wydaje mi sie, ze Twoja upsząż jest niekompletna. Powinny byc jeszcze dwa pasy wiszące sobie od szczytu oparcia az do siedziska. Mojej krytyki (mam nadzieje delikatnej) nie bierz sobie wcale do serca, bo czuje, ze moj Messer nie bedzie lepszy od Twojego. Gratuluje udanego modelu i czekam na kolejne Twoje relacje warsztatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Września 2008 Autor Share Napisano 23 Września 2008 1. Czy aby na pewno powinien tak błyszczeć Question No właśnie lakieru jeszcze nie jestem do końca pewien. Czekam na sugestie. Na żywo aż tak się nie błyszczy no ale właśnie...błyszczy sie chyba z deka za dużo. 2. Malowanie ram owiewki od wewnątrz raczej tak sobie wygląda Nie umiałem jej tam zamaskować dobrze :/ Mnie sie wydaje, ze ta okragla kalka obok gniazda 24V powinna byc na wierzchu strzalki, a nie pod spodem. Na wszystkich zdjeciach Messerow jakie mam, napisy eksploatacyjne sa zawsze na wierzchu. Hm, na paru rysunkach widziałem je pod spodem - ale to chyba był błąd. Następnym razem bardziej to ogarnę. Plus za inicjatywe przy wykonaniu pasow od podstaw. Nie jestem znawcą, ale wydaje mi sie, ze Twoja upsząż jest niekompletna. Powinny byc jeszcze dwa pasy wiszące sobie od szczytu oparcia az do siedziska. Powinny być, słuszna obserwacja. I próbowałem je zrobić, ale nie umiałem zrobić dostatecznie małych. Te pasy które są i tak już są za duże. Mojej krytyki (mam nadzieje delikatnej) nie bierz sobie wcale do serca, bo czuje, ze moj Messer nie bedzie lepszy od Twojego. Nie biorę. Proszę o jeszcze! Dobrej twórczej krytyki nigdy zbyt wiele. A Twój pewnie będzie lepszy Dzięki za miłe słowa Wam obu. Zamówiłem niedawno FW190 A-8 z Eduarda. To będzie mój pierwszy mdoel z blachami. Będę prowadził relację, ale nie wiem kiedy bo rok akademicki się zbliża i nie wiem jak będzie z czasem. A jak zdjęcia? Mogą być? Pierwsze moje takie na jednolitym tle. Trochę też obrobione. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artus750 Napisano 23 Września 2008 Share Napisano 23 Września 2008 Piękny model,słyszałem ze Bf 109 były czasem polerowane w celu zmniejszenia oporu powietrza ale to najwyżej byłby kolor półbłyszczący. Brawo odwaliłeś kawał dobrej roboty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Zamówiłem niedawno FW190 A-8 z Eduarda. To będzie mój pierwszy mdoel z blachami. Życzę powodzenia, zdecydowanie lepszym wyborem byłby A-8 z Tamiya, nie mówiąc już o Hasegawie najnowszej. Edek to karykatura Fw 190 niestety :/. Co do modelu Kup w końcu aerograf, zaciśnij zęby, odpuść ze dwie imprezy nie jedz przez dwa tygodnie czy coś w tym stylu. Ładnie pędzlujesz, a z aero miałbyś już w ogóle pole do popisu . Zdjęcia zupełnie przyzwoite. Model zapędzluj albo lakierem satynowym, albo matowym i potem miejscowo przepoleruj filcem Struna to e-1 jaki rozmiar dziewiątka czy ósemka Pozdrawiam i gratuluję, ja tego modelu nie mogę od maja skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 Życzę powodzenia, zdecydowanie lepszym wyborem byłby A-8 z Tamiya, nie mówiąc już o Hasegawie najnowszej. Edek to karykatura Fw 190 niestety :/. O A-8 słyszałem właśnie raczej dobre opinie - może nie jeśli chodzi o kształty i proporcje, ale o detale o ogólnie o zestaw. Przyznam, że kierowała mną głównie chęć posiadania blaszek i masek. O hasegawie czytałem że jest "prze" i "naj", ale cóż... Może trochę do roboty pochodzę (hm dawno nie byłem w firmie, ciekawe czy mnie pamiętają ;p), to na przyszłe wakacje może sobie sprawię. Teraz nie ma co, bo mało będę robił bo podczas roku akademickiego to niewiele mi się chce. Szaleję w wakacje I kurde, pójdę i kupię wreszcie jak Bóg przykazał satynowy i już. Nie ma co się szczypać. Struna to e-1 Question jaki rozmiar Question dziewiątka czy ósemka Question Tak. Możliwe, że nawet siódemka, ale nie powiem Ci na 100% bo te akurat walają się od jakichś dwóch lat. Piękny modelJa tam wiem czy piękny... Normalny. Ale zadowolony jestem z niego bardzo Dzięki w każdym razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Października 2008 Autor Share Napisano 7 Października 2008 Podbijam temat do góry i bardzo bym prosił o więcej komentarzy ponieważ zależy mi na doskonaleniu warsztatu. pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Generalnie mi się bardzo podoba Ale ten połysk nie pasuje mu za nic dlatego sugestia o pomalowaniu na mat i przepolerowaniu miejscami filcem była na miejscu.Dodałbym jeszcze trochę srebrnego w miejscu łączenia skrzydło kadłub od butów pilota.Co do sprzączek do spróbuj może z cieńszego drutu je zrobić? Tak czy inaczej twoja 109 jest bardzo ok Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 gdybyś dodał jeszcze ślady od wydechów to byłoby ekstra faktycznie, za bardzo się błyszczy model i to chyba najbardziej razi.. ale cóż :P może jeszcze jakieś odpryski farby na śmigłach.. sam nie wiem ogólnie się podoba jeszcze tylko powiedz czym wycinałeś klapy.. normalny skalpel da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Calosc niezl musze przyznac. tylko jest jedno male "ale" Dlaczego opony sa szare???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 gdybyś dodał jeszcze ślady od wydechów to byłoby ekstraW foce już tak zrobię bo wreszcie nabędę aero. Obdrapywać nie chciałem by nie zniszczyć efektu który wyszedł. No i nie czułem się pewnie. Jak mi się zbierze to puszcze w ruch mat+semi gloss zobaczymy co wyjdzie. Klapy i sloty są zestawowe. Stery wysokości wycinałem nożem do cięcia tapet więc trochę brutalnie Bez szpachlowanka od spodu się nie obyło Najlepiej by było chyba sprawić sobie jakąś piłę do skalpela. A opony są czarne bona sporej ilości zdjęć widziałem, że kołpak jest ciemniejszy od opony. Jak powinno być poprawnie? pozdrawiam i dziękuję za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 przeważnie niemieckie samoloty miały czarny kołpak i same opony malowane na taki piękny kolorek Humbrola "Tank Grey" czyli szary czołg. polecam bo świetnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 A opony są czarne bona sporej ilości zdjęć widziałem, że kołpak jest ciemniejszy od opony. Jak powinno być poprawnie? No powinny a na zdjeciach tak wyglada poprostu zludzenie optyczne (odbicie swiatla i kurz) ale kazda pona jest czarna. mozesz delikatnie rozjasnic bialym ale doslownie sladowa iloscia albo uzyc farby Revell o nr. 06 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 11 Października 2008 Autor Share Napisano 11 Października 2008 No powinny a na zdjeciach tak wyglada poprostu zludzenie optyczne (odbicie swiatla i kurz) ale kazda pona jest czarna. mozesz delikatnie rozjasnic bialym ale doslownie sladowa iloscia albo uzyc farby Revell o nr. 06 Wezmę to pod uwagę przy budowie foki dzięki. Na starociach robiłem próby polerowania matowego lakieru ale aparat pożyczyłem mojej Lubej więc zdjęcia próbek będę pewnie jakoś w przyszłym tygodniu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 15 Października 2008 Share Napisano 15 Października 2008 Jak wy je malujecie , wszystkie linie proste nie zalane idealne? Super może i ja kiedyś zacznę od sklejenia czegoś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Października 2008 Share Napisano 15 Października 2008 Jak wy je malujecie , wszystkie linie proste nie zalane idealne? hmm.. wiesz co to maskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi