Skocz do zawartości

Ruchome Gąsienice

zyziek

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie, tak jak powiedział FAZZY_bez_humoru, innej metody nie ma. Niektóre modele np. Famo Tamiyi albo Sd.Kfz 251 ausf C Dragona mają plastikowe gąski ale poprzez kładki ścierne które dokleja się do ogniw możliwe jest zrobienie ich ruchomych. Char b1 Bis od Tamci ma z kolei ogniwka na wcisk i także stają się ruchome. W innych modelach, zrobić wiadomo da się, tylko czy warto tracić tyle czasu i tak się męczyć?!

Ja próbowałem zrobić ruchome magictraki od jagdtigera. Powiem tyle- metoda bardzo czaso i pracochłonna- jednakże możliwa. Aby się lekko poruszały trzeba każde ogniwo mocno podpiłować. Użyłem drutu 0,4 mm. Mimo, że te gąsienice są duże to według mnie jest to maksymalna średnica żeby coś tego plastiku zostało wokół otworu. Teraz efekt- Pomimo, że na łączeniach poruszały się swobodnie to jednak, jak to zauważył FAZZY plastik jest zbyt lekki aby uzyskać naturalnie wyglądający zwis i po wykonaniu ok 40% jednej taśmy zrezygnowałem na korzyść friuli.

Zbierając to wszystko do kupy według mnie gra niewarta świeczki. Robota strasznie męcząca i denerwująca, a finał niezadowalający (według mnie)

Generalnie, tak jak powiedział FAZZY_bez_humoru, innej metody nie ma.

Hej.

Jest inna metoda, ale nie do wszystkich gąsienic da się zastosować. Konkretnie - ogniwo musi być "płytowe" jak np w radzieckich T-18 czy T-35 (ew w brytyjskiej Matildzie). Do niemieckich się nie nadaje.

Generalnie - trzeba w ogniwku wypiłować dwa poprzeczne rowki i wkleić w nie nitki łącząc kolejne ogniwa w tasmę - powstaje w ten sposób coś w rodzaju "gumisia".

Nie mam pod ręką zdjęć ale opisałem to onegdaj w 4 zeszycie "Pojazdów Bojowych" wydawanych przez Payo.

Pozdrowionka

ZzB

Zyziek! Co ty sadomasochista jesteś? Rozumiem jeszcze robić ruchome gąski przy dużym czołgach, ale np. przy małych ( np. pzkw I) to chyba raczej niemożliwe. Może ktoś ma materiał fotograficzny jak zrobić takie ruchome gąski?