Dawid J Napisano 7 Kwietnia 2024 Napisano 7 Kwietnia 2024 Cześć mam pytanie. Czy istnieje sposób aby kalki nie srebrzyły, ale bez korzystania z lakieru błyszczącego? Dokładnie to mam na myśli, że po pokryciu "Olive Drab" lakierem bezbarwnym zmienia on odcień, i nałożenie nawet 3-4 warstw matowego lakieru nie poprawia sytuacji. Tzn. model nie wraca do satysfakcjonującego mnie odcienia. Używam farb i lakierów Pactra (bo wybaczają wiele), ale problem dotyczy też innych akryli. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2024 Napisano 7 Kwietnia 2024 2 godziny temu, Dawid J napisał: Cześć mam pytanie. Czy istnieje sposób aby kalki nie srebrzyły, ale bez korzystania z lakieru błyszczącego? Dokładnie to mam na myśli, że po pokryciu "Olive Drab" lakierem bezbarwnym zmienia on odcień, i nałożenie nawet 3-4 warstw matowego lakieru nie poprawia sytuacji. Tzn. model nie wraca do satysfakcjonującego mnie odcienia. Używam farb i lakierów Pactra (bo wybaczają wiele), ale problem dotyczy też innych akryli. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Pod kalki zawsze używam sidolixu do paneli oraz oczywiście płynów do zmiękczania kalikowani: potem znowu sidolux Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 30 Kwietnia 2024 Napisano 30 Kwietnia 2024 W dniu 7.04.2024 o 16:51, Dawid J napisał: Czy istnieje sposób aby kalki nie srebrzyły, ale bez korzystania z lakieru błyszczącego? Np. przepolerować powierzchnię na której ma być kalka, tak, żeby była bardziej gładka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi