Skocz do zawartości

PZL TS-11 Iskra bis DF / 3H 1806 / Arma Hobby 1:72

Woit

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałbym zbudować model Iskry w barwach 1 Eskadry Lotnictwa Taktycznego z Mińska Mazowieckiego, czyli z syrenką na kadłubie (jak na poniższych zdjęciach).

https://www.jetphotos.com/photo/299672

http://lotnictwo.net/foto.php?id=107266

W tym celu wykorzystam zestaw od Arma Hobby: TS-11 Iskra bis DF, Expert Set, nr 70010. Uzupełnię go o biżuterię od Mastera.

Gdyby ktoś miał zbędne jakieś dodatkowe blaszki z zestawu Deluxe to chętnie przygarnę/odkupię:

- blaszka z brzechwami/wnęką przedniego podwozia

- żywiczne fotele, koła

Czy ktoś z Was próbował pożenić armowy zestaw z blaszkami Parta dedykowanymi do Master Crafta?

Jeśli źle zapisałem wersję w temacie tego wątku to dajcie znać proszę. Zdaje mi się, że wersja DF od D z zewnątrz różniła się głównie brakiem "bąbelka" na przodzie z prawej strony.

Za wszelkie uwagi i podpowiedzi będę wdzięczny.

70403_1086618196.jpg

0405290022.jpg

Edytowane przez Woit
Korekta typu

11 minut temu, Woit napisał:

Jeśli źle zapisałem wersję w temacie tego wątku to dajcie znać proszę

Monografia podaje, że jest to wersja DF.

12 minut temu, Woit napisał:

Gdyby ktoś miał zbędne jakieś dodatkowe blaszki z zestawu Deluxe to chętnie przygarnę/odkupię:

Coś na pewno miałem. Sprawdzę!

• Like 1

• Woit changed the title to PZL TS-11 Iskra bis DF / 3H 1806 / Arma Hobby 1:72
15 minut temu, Grzes napisał:

Monografia podaje, że jest to wersja DF.

Coś na pewno miałem. Sprawdzę!

OK, zmieniłem na DF.

Co to jest w takim razie to co w zestawie objawia się pod postacią części o numerze 23?

Na w/w zdjęciach z Mińska Mazowieckiego (2004 r.) tego bąbla nie widać. Na późniejszych fotografiach z muzeum w Rogowie już występuje.

image.png.367d8870908db62da02fbf555b1601b5.png

Z góry dziękuję za sprawdzenie 😁

3 minuty temu, Woit napisał:

Co to jest w takim razie to co w zestawie objawia się pod postacią części o numerze 23?

Łuskozbieracz

blachy Parta nie pasuja do modelu Army, jakby obydwa byly w innej skali 😞 od wyposazenia srodka, po detale zewnetrzne..

zewnetrzne brzechwy zrobilem z plastiku 0,13

Fotele z Army sa ok, musisz tylko obciac " rogi" i wkleic kablaki do rozbicia kabiny..

Iskra_AH_1.jpg

Iskra_AH.jpg

5 godzin temu, BRAVO112 napisał:

blachy Parta nie pasuja do modelu Army, jakby obydwa byly w innej skali 😞 od wyposazenia srodka, po detale zewnetrzne..

zewnetrzne brzechwy zrobilem z plastiku 0,13

Fotele z Army sa ok, musisz tylko obciac " rogi" i wkleic kablaki do rozbicia kabiny..

Iskra_AH_1.jpg

Iskra_AH.jpg

Dzięki @BRAVO112, co do blach to potwierdziłeś moje przypuszczenia. Praktycznie i tak w rachubę wchodziłby jedynie exterior... Cóż może @Grzesznajdzie coś zbędnego w swoich zasobach to nie będę musiał kombinować.

Pisząc o fotelach masz na myśli elementy z ramek czy żywiczne?

Poszukiwania dodatków trwają... Tymczasem ruszyłem to co można (kokpit) i co należy (zapadliska).

BTW - kiedyś na stronie Army był plik do ściągnięcia z brakującymi liniami podziału. Ktoś go sobie może zapisał?

https://armahobbynews.pl/blog/2015/11/17/ts-11-iskra-uwagi-wypraskach-o-montazu/

Cytat

(...)Innym niedociągnięciami są za grube niektóre kołki pozycjonujące, jeden panel inspekcyjny za dużo, brak kilku linii podziału blach oraz brak punktów pozycjonujących anteny na spodzie kadłuba.(...)

20240504-4X4A0035.jpg

20240504-4X4A0038.jpg

• Like 1

4 godziny temu, BRAVO112 napisał:

tutaj na forum byl plik zdjec z miejscami do poprawienia w modelu Army

Masz na myśli foty z zapadliskami czy coś więcej?

Może pamiętasz gdzie to było bo forum jest trochę obszerne  😉

Wkleiłem blaszki do kokpitu i stworzyłem wnękę przedniego podwozia, tak na czuja, więc nie bijcie, że mało merytorycznie. Wydaje mi się, że jednak i tak jest lepiej niż miałaby tam ziać czarna dziura.

Zacząłem również malunki kokpitu.

Pytanko jest. Wnękę przedniego podwozia malujemy także FS36320?

20240505-4X4A0061.jpg

20240505-4X4A0063.jpg

20240505-4X4A0068.jpg

• Like 1

16 godzin temu, Woit napisał:

Wnękę przedniego podwozia malujemy także FS36320?

Rzut oka do wnęki... :chytry:

image.thumb.png.87be38eaab7d1dfaedf5c5d898d7f5ed.png

Ale ja bym się aż tak kolorystycznie nad nią nie rozwodził...

• Thanks 2