Skocz do zawartości

M4A1 76w 1/72 revell

Pafica

Rekomendowane odpowiedzi

Działam. Pomalowałem, i wypróbwałem prawdziwą nowość dla mnie-cieniewanie powierzchni olejami. Fajnie wyszło, chociaż teraz trochę znika, i mocna się błyszczy. Błotko już całkiem mi się nie podoba, trudno.

5b360dddd4b9a7ca.jpg

37050e7ccd9ea810.jpg

Oczywiście całość jeszcze bęzie dopieszczana, to dopiero baza.

No jasne, że pędzlem. Ja tam nie wiem nawet, czy to się aby na pewno cieniowanie nazywa, no ale dobra-bierzemy farbę olejną dla artystów,

na płaskich powierznaiach robimy nią niewielkie kropki. (kolor tej farby zależy od koloru pojazdu-przy zielonych, jak tu używamy farby białej, żółtej zielonej, niebieskiej itp.) Potem te kropki lekko sztywnym, płaskim pędzlem rozcieramy. I tyle. Trzeba tylko uważać, bo mi to nawet warstwę sido "przeżarło" przy rozcieraniu do plastiku

Witaj! Jak na razie wygląda ok, choć miałbym kilka rad. Po pierwsze, fajnie że zrobiłeś "biedronkę". Wyszła bardzo fajnie i miło wygląda kolor bazowy. Ale szkoda, że nie nałożyłeś wcześniej kalkomanii... Teraz jak nałożysz kalkomanie, to będzie się ona trochę odcinać na tle pancerza i będziesz całą operację musiał powtórzyć.

Po drugie, gąsienice. Nieciekawie leżą. Spójrz na koło napędowe. Troszkę wymaga poprawy.

Błotko- jeśli się da, to zmyj z wózków, ale zostaw na wannie, za układem jezdnym. Tam wygląda w sam raz. Na wózkach trochę za mało subtelne (moim skromnym zdaniem) Wózki lepiej pokryj pastelą, lub pigmentem i zalej jakimś rozcieńczalnikiem (choćby wodą lub zmywaczem do paznokci) Kiedy wyschnie, stworzy fajną fakturę zakurzenia, która w połączeniu z błotkiem na wannie da fajny efekt.

Kolejna sprawa- błotniki. Czy nie są zbyt duże i nie mają złego kształtu? Nie jestem specem od shermanów, ale wydawało mi się, że jeśli robisz bez tych bocznych, to te przednie zostawały w kształcie "trójkąta".

Pierwsze lepsze zdjęcie od wujka googla:

M4A1(76)W6.JPG

Troszkę mocniej wytarłbym wash na przedniej płycie, ale to już kwestia gustu.

I jeszcze, jeśli możesz, rozjaśnij nieco zdjęcia. Dwa ruchy myszką, a dużo czytelniejsze jest.

sherman.jpg

Poza tym bardzo fajnie Ci idzie. Oczywiście wypowiedziałem tylko swoje rady i opinie, a co zrobisz dalej, to już Twój wybór. Bardzo podbają mi się Twoje modele, które ostatnio kleisz i czekam na finał tego shermana. Pozdrawiam, Radek

Paweł, model wyglada bardzo dobrze, błotko takze.

Weż płaszczyzny, na których maja byc kalki machnij błyskiem, po wyschnieciu kalek lekko je zabrudż płukanka, tylko OSTROŻNIE !(żeby nie zrobiła ci washa w koło jej zarysu), póżniej znów daj na nie błysk, niech wyschnie i mocno transparentnie zrób rainsy(jaśniejszy brąz, a ten wash, który jest teraz za mocny zmniejsz- zanim poczynisz to, co napisałem wyżej).