Pafica Napisano 11 Października 2008 Autor Share Napisano 11 Października 2008 Działam. Pomalowałem, i wypróbwałem prawdziwą nowość dla mnie-cieniewanie powierzchni olejami. Fajnie wyszło, chociaż teraz trochę znika, i mocna się błyszczy. Błotko już całkiem mi się nie podoba, trudno. Oczywiście całość jeszcze bęzie dopieszczana, to dopiero baza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Można coś bliżej o tym cieniowaniu olejami? To z pędzla? Bo ładnie wygląda:) Pozdrawiam, Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Elegancko Też chciałbym wiedzieć co nieco o tym cieniowaniu, jeśli to nie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 11 Października 2008 Autor Share Napisano 11 Października 2008 No jasne, że pędzlem. Ja tam nie wiem nawet, czy to się aby na pewno cieniowanie nazywa, no ale dobra-bierzemy farbę olejną dla artystów, na płaskich powierznaiach robimy nią niewielkie kropki. (kolor tej farby zależy od koloru pojazdu-przy zielonych, jak tu używamy farby białej, żółtej zielonej, niebieskiej itp.) Potem te kropki lekko sztywnym, płaskim pędzlem rozcieramy. I tyle. Trzeba tylko uważać, bo mi to nawet warstwę sido "przeżarło" przy rozcieraniu do plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Góra mi się bardzo podoba. Tak samo jak wieża Pantherturm. Za to dół wygląda jakby został wyciągnięty z wody po 40 latach, taka raczej silna korozja. Myślę, że jak zróżnicujesz ten kolorek to będzie fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Witaj! Jak na razie wygląda ok, choć miałbym kilka rad. Po pierwsze, fajnie że zrobiłeś "biedronkę". Wyszła bardzo fajnie i miło wygląda kolor bazowy. Ale szkoda, że nie nałożyłeś wcześniej kalkomanii... Teraz jak nałożysz kalkomanie, to będzie się ona trochę odcinać na tle pancerza i będziesz całą operację musiał powtórzyć. Po drugie, gąsienice. Nieciekawie leżą. Spójrz na koło napędowe. Troszkę wymaga poprawy. Błotko- jeśli się da, to zmyj z wózków, ale zostaw na wannie, za układem jezdnym. Tam wygląda w sam raz. Na wózkach trochę za mało subtelne (moim skromnym zdaniem) Wózki lepiej pokryj pastelą, lub pigmentem i zalej jakimś rozcieńczalnikiem (choćby wodą lub zmywaczem do paznokci) Kiedy wyschnie, stworzy fajną fakturę zakurzenia, która w połączeniu z błotkiem na wannie da fajny efekt. Kolejna sprawa- błotniki. Czy nie są zbyt duże i nie mają złego kształtu? Nie jestem specem od shermanów, ale wydawało mi się, że jeśli robisz bez tych bocznych, to te przednie zostawały w kształcie "trójkąta". Pierwsze lepsze zdjęcie od wujka googla: Troszkę mocniej wytarłbym wash na przedniej płycie, ale to już kwestia gustu. I jeszcze, jeśli możesz, rozjaśnij nieco zdjęcia. Dwa ruchy myszką, a dużo czytelniejsze jest. Poza tym bardzo fajnie Ci idzie. Oczywiście wypowiedziałem tylko swoje rady i opinie, a co zrobisz dalej, to już Twój wybór. Bardzo podbają mi się Twoje modele, które ostatnio kleisz i czekam na finał tego shermana. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 błoto wygląda jak, jak nie błoto, jakby ktoś przykleił je do czogłu stojącego, który ma już nie ruszyć. a gdzie kalki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 11 Października 2008 Autor Share Napisano 11 Października 2008 Macie rację. Błoto poprawiam, dodam te boczne fartuchy, i dam kaleczki. PS. Kiedy ta biedronka wyschnie-bo się strasznie klei, a sido położony na nią nic nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Nie spiesz się, oleje dłuuugo schną. Odstaw sobie model na kilka dni aż wyschnie, żeby potem nie było niespodzianki. Było by szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Paweł, model wyglada bardzo dobrze, błotko takze. Weż płaszczyzny, na których maja byc kalki machnij błyskiem, po wyschnieciu kalek lekko je zabrudż płukanka, tylko OSTROŻNIE !(żeby nie zrobiła ci washa w koło jej zarysu), póżniej znów daj na nie błysk, niech wyschnie i mocno transparentnie zrób rainsy(jaśniejszy brąz, a ten wash, który jest teraz za mocny zmniejsz- zanim poczynisz to, co napisałem wyżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Kolego Pafica, Wasze postępy są widoczne z modelu na model, Towarzyszu Modelarzu, tak trzymać, tak trzymać Bardzo fajnie omalowana zapalniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 No idziesz jak burza Przyklej gąski góra, jeżeli się da bo wyglądają jakby latały w powietrzu. Malowanie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi