Tomektr Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja Witam. Robię F-4 Phantom z Tamiya 1/48. Pomalowałem panele przy dyszach silników farbami AK Xtreme Metal. Jako że pierwszy raz mam z tym styczność (20 lat temu jak ostatni raz coś kleiłem nie było takich bajerów) to zastanawiam się czy położyć na to lakier matowy jak na reszcie samolotu, a może pół mat, czy zostawić to tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja A jak to wyglada w prawdziwym samolocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomektr Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja Teraz znalazłam zdjęcia i chyba zrobie matem. Teeaz nasuwa się pytanie, najpier połysk i na to mat czy odrazu mat bo to jest niby jest juz w połyskusamo z siebie. Pytam bo zawsze było mówione żeby najpierw połysk a następnie mat aby nie było efektu śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja 18 minut temu, Tomektr napisał: Teraz znalazłam zdjęcia i chyba zrobie matem. Zawsze powtarzam, że dobra dokumentacja zdjeciowa rozwiewa wszelkie watpliwości 19 minut temu, Tomektr napisał: zawsze było mówione żeby najpierw połysk a następnie mat aby nie było efektu śniegu Nie wiem, gdzie tak było mówione, ale lepiej na przyszłość omijaj te miejsca.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomektr Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja Napewno przy kartonie tak się działo. Czyli kładę bezpośrednio mat i temat zamknięty. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja (edytowane) Ale po co chcesz to w ogóle to pokrywać jakimś lakierem? Jeżeli dobrałeś metalizer odpowiednio, to powierzchnia powinna od razu wyglądać dokładnie tak jak trzeba. Edytowane 14 Maja przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja 33 minuty temu, Fixer napisał: powierzchnia powinna od razu wyglądać dokładnie tak jak trzeba ..no chyba że chcesz mieć zwietrzałą lub w jakikolwiek inny sposób spatynowaną powierzchnię, to wtedy jednak wymagane są dodatkowe zabiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomektr Napisano 14 Maja Autor Share Napisano 14 Maja Pomalowałem właśnie matem, zobaczymy jutro jak wyschnie. 14 godzin temu, Fixer napisał: Ale po co chcesz to w ogóle to pokrywać jakimś lakierem? Jeżeli dobrałeś metalizer odpowiednio, to powierzchnia powinna od razu wyglądać dokładnie tak jak trzeba. Metalizeremi fajnie wychodzą przejścia kolorów ale oryginał tak się nie świecił dlatego zadałem takie pytanie. Zobaczymy jutro, po wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomektr Napisano 17 Maja Autor Share Napisano 17 Maja Matt Tamiya XF-86 wysechł i wyszło całkiem fajnie, czyli nie świeci się aż tak ale dalej widać że były użyte metalizery. Ogólnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi