adamkijak Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Pytanie mam, czy ten wynalazek sluzy tylko do zrobienia jakiejs kaluzy na dioramie, czy mozna zrobic z niego jakies wieksze i glebsze rozlewisko. Takze jak mozna zrobic rozny kolor wody ( bo kupilem przezroczysty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Można zrobić,na przykład jeziorko lub rzeczkę,widziałem gdzieś w poradniku modelarskim jak pewien pan zrobił to za pomocą still water (ale tej w takiej butelce z niebieską naklejką bodajże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Trochę go poużywałem i co do wydajności jest tak: Trzeba wylewać cienkie warstwy, bo diabelnie się kurczy i robią się straszne meniski wklęsłe. Przy cienkich warstwach zresztą i tak to widać. Ponieważ się kurczy, jest strasznie niewydajny. Jak chcesz zrobić coś "głębszego" można zastosować prosty myk wypełniając większość zbiornika na płasko "wypełniaczem zasadniczym" czyli gipsem itp. i malując na kolor wody (zakładam że robimy jakiś zwykły brudny zbiornik w rodzaju jeziorka, stawku czy kanału melioracyjnego). Dopiero potem lejesz w cienkich warstwach Still Water. To diabelstwo jest akrylowo-poliuretanowe, więc możesz je rozcieńczać wodą i barwić akrylami (Vallejo na pewno, nie wiem jak z innymi). Naprawdę kropelkę farby bo będzie nieprzejrzyste. No i pierwszą warstwę zabarw mocniej, następną słabiej, aż ostatnią prawie wcale. Będzie miły efekt. P.S. Mowa o Still Water. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Żywica epoxydowa i utwardzacz, najlepsze rozwiązanie i na pewno tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 Dzieki panowie, kupilem ten wynalazek ostatnio tak z rozpedu i postanowilem zrobic sobie taki male kaluze. Jak wyschlo na amen (prawie 2 dni schlo) to w srodku nadal biale jest a na gorze wyglada fajnie (taka mokra kaluza). Mam w planie wieksze jeziorko i zastanawialem sie jak to zrobic zeby gralo. Reggy-dzieki za wyczerpujaca odpowiedz sproboje rozczienczyc z woda, jakies konkretne proporcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi