Boros Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Cześc mam problem sklejam F- 14 A model firmy hasegawa według instrukcji podstawowy kolor to H 315 z firmy gunze malowanie tą farbą za pomocą pędzla to masakra zostają smugi itd. Kiedy próbowałem ją rozcięczyc wodą destylowaną to szlak ją trafił. Mam pytanie czy farba Pectry A 45 (FS 36622) nadaje się do malowania Tomcata czy model tak pomalowany będzie autentyczny? Proszę o rade. Ps samolot ma latac w barwach VF- 84. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Gunze nie nadaje się za bardzo do pędzla. To są farby dedykowane do aero. Jeśli już koniecznie chcesz nimi malować, to serią C (na bazie rozpuszczalnika organicznego) i mocno rozcieńczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Jak popatrzysz tu: http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=16440+36440+36622+16515 to zobaczysz, że 16440 i 36440 mają taki sam odcień (jedna jest błyszcząca a druga matowa). Jednak gdy wieźmiesz te farbki i zrobisz sobie próbki to się okazuje że teoretycznie te same kolory FS różnych producentów potrafią się różnić. Zdjęcie w tym wątku viewtopic.php?t=10030 pokazuje że H315 i MM4692 (FS16440) powinny być takie same a nie są. To oznacza, że teoretycznie odpowiednikiem H135 jest A43, natomiast patrząc na próbki ze zdjęcia wydaje się, że bliższy jest color farby A45. Moim zdaniem możesz się zdecydować albo na A43 albo A45 i będzie dobrze, ale może jeszcze się ktoś wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 18 Października 2008 Autor Share Napisano 18 Października 2008 Kiedy porównałem próbki H 315 i A 45 to faktycznie na modelu jest to inny kolor a różnica między nimi nie jest mała zrobię tak że kupie jeszcze A 43 i zobaczę jak wygląda na tle reszty.A 45 wydaje mi się zbyt jasna w porównaniu do H 315 a nie chce zepsuc tego modelu. Dziękuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi