DerPanzersoldat95 Posted October 18, 2008 Share Posted October 18, 2008 Właśnie chciałem się dowiedzieć, jaki zimmerit miały panthery, bo raczej nie miały takiego jak tigery. Proszę o podanie zdjęć które ukazują z bliska kształt tego zimmeritu. Dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszDudek Posted October 18, 2008 Share Posted October 18, 2008 Mały Sebek ż tego co się oriętuje pantery miały najczęściej zimerit w kwadraty taki o http://www.monroeperdu.com/images/PANTHER_2.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Filipek Posted October 19, 2008 Share Posted October 19, 2008 (edited) Zobacz tu: klik Pantery miały 1,2,3,4,5,6,8,9,11 Choć to też zależy od wersji. Pozdrawiam. Edited October 19, 2008 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jager27 Posted October 19, 2008 Share Posted October 19, 2008 Ja też mam pytanie co do zimmeritu. Czy był on nakładany przez załogę czy fabrycznie?? miały najczęściej zimerit w kwadraty Miały też zimmerit taki jak Tigery. Mam nawet fotkę w książce. W kwadraty były często, ale jeszcze były nakładane poziomo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panzer_lehr Posted October 19, 2008 Share Posted October 19, 2008 Zimmerit, był w większości przypadków nakładany przez załogi. Na początku używano zwykłych szpachlówek, dopiero z czasem zaczęto stosować przyrząd - szablon do nakładanie masy, która dawała tzw. wzór waflowy. Co do Panter, stosowano zarówno zimmerit "zwykły" jak i waflowy. Zimmerit nakładano na pojazdy, mniej więcej do jesieni 1944 roku. Później tego zaprzestano, przykładem mogą być Pantery, Tygrysy itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DerPanzersoldat95 Posted October 19, 2008 Author Share Posted October 19, 2008 Radek Filipek ogromne dzięki właśnie o taki zimmerit mi chodziło a dokładnie o ten piękny wzór :3,4 i 6 dzięki ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DerPanzersoldat95 Posted October 19, 2008 Author Share Posted October 19, 2008 wprowwadziłem ten temat bo nie chcę wydawać 70 zł po to tylko by zmienić fakturę pancerza, mnie to prostu ten kupny zimmerit nie pasi, mi bardziej podoba się robiony własnoręcznie, z jAKIMŚ APLIKATOREM np. z AFV Club, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albert091283 Posted October 20, 2008 Share Posted October 20, 2008 Ja swój pierwszy I jak dotąd jedyny zrobiłem za pomocą takiego kółka zębatego. Z takim rezultatem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek14 Posted October 26, 2008 Share Posted October 26, 2008 Może to głupie pytanie ale po co ten zimmerit?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DerPanzersoldat95 Posted October 26, 2008 Author Share Posted October 26, 2008 Może to głupie pytanie ale po co ten zimmerit?? Bartek, zimmerit to była taka masa trocin, wapnia,gipsy i innych rzeczy, która uniemożliwiała przyczepienie miny magnetycznej, dla mnie zimmerit dodaje wspaniałego wyglądu , a czołgi niemieckie bez niego takie jak panthera, tigera jagdpanther można o dupę rozbić(pszepraszam za wyrażenie) ale jeśli kleisz statki samoloty to nie jest Ci to potrzebne, pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albert091283 Posted October 26, 2008 Share Posted October 26, 2008 Była to masa nakładana na prawdziwe czołgi, która miała za zadanie niwelować właściwości magnetyczne stali. A po to żeby nie czepiały się czołgów miny magnetyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts