DerPanzersoldat95 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Właśnie chciałem się dowiedzieć, jaki zimmerit miały panthery, bo raczej nie miały takiego jak tigery. Proszę o podanie zdjęć które ukazują z bliska kształt tego zimmeritu. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Mały Sebek ż tego co się oriętuje pantery miały najczęściej zimerit w kwadraty taki o http://www.monroeperdu.com/images/PANTHER_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 (edytowane) Zobacz tu: klik Pantery miały 1,2,3,4,5,6,8,9,11 Choć to też zależy od wersji. Pozdrawiam. Edytowane 19 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Ja też mam pytanie co do zimmeritu. Czy był on nakładany przez załogę czy fabrycznie?? miały najczęściej zimerit w kwadraty Miały też zimmerit taki jak Tigery. Mam nawet fotkę w książce. W kwadraty były często, ale jeszcze były nakładane poziomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Zimmerit, był w większości przypadków nakładany przez załogi. Na początku używano zwykłych szpachlówek, dopiero z czasem zaczęto stosować przyrząd - szablon do nakładanie masy, która dawała tzw. wzór waflowy. Co do Panter, stosowano zarówno zimmerit "zwykły" jak i waflowy. Zimmerit nakładano na pojazdy, mniej więcej do jesieni 1944 roku. Później tego zaprzestano, przykładem mogą być Pantery, Tygrysy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 19 Października 2008 Autor Share Napisano 19 Października 2008 Radek Filipek ogromne dzięki właśnie o taki zimmerit mi chodziło a dokładnie o ten piękny wzór :3,4 i 6 dzięki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 19 Października 2008 Autor Share Napisano 19 Października 2008 wprowwadziłem ten temat bo nie chcę wydawać 70 zł po to tylko by zmienić fakturę pancerza, mnie to prostu ten kupny zimmerit nie pasi, mi bardziej podoba się robiony własnoręcznie, z jAKIMŚ APLIKATOREM np. z AFV Club, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Ja swój pierwszy I jak dotąd jedyny zrobiłem za pomocą takiego kółka zębatego. Z takim rezultatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Może to głupie pytanie ale po co ten zimmerit?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 Może to głupie pytanie ale po co ten zimmerit?? Bartek, zimmerit to była taka masa trocin, wapnia,gipsy i innych rzeczy, która uniemożliwiała przyczepienie miny magnetycznej, dla mnie zimmerit dodaje wspaniałego wyglądu , a czołgi niemieckie bez niego takie jak panthera, tigera jagdpanther można o dupę rozbić(pszepraszam za wyrażenie) ale jeśli kleisz statki samoloty to nie jest Ci to potrzebne, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Była to masa nakładana na prawdziwe czołgi, która miała za zadanie niwelować właściwości magnetyczne stali. A po to żeby nie czepiały się czołgów miny magnetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi