Skocz do zawartości

Śmigłowcowe love i nie tylko

bart207skw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym pochwalić się swoimi dokonaniami modelarskimi.

Modele zacząłem sklejać już w podstawówce - były modele kartonowe głownie samoloty podwieszane żyłkami do sufitu.

W Liceum - a było to na początku lat 90-tych - byłem na wymianie uczniów polsko-niemieckiej i tam jednym z marketów były modele Revella. Z całej masy modeli wybrałem dwa pierwszy wypust tygrysa i Westlanda Lynxa przepak Matchboxa, Wydałem na to całe kieszonkowe jakie miałem na wyjazd...

I tak się zaczęło śmigłowcowe love.

Modele malowane olejnymi Humrolami, bez lakieru, bez washa i czegokolwiek innego - ale jaka była radość.

W trakcie studiów i chwile po nim zarzuciłem modelarstwo. Wróciłem do niego kiedy mój stan zdrowia bardzo się pogorszył. Modele pozwoliły mi czyścić głowę i dawały spokój.

Gdy mój stan znów się pogorszył wyprzedałem prawie wszystkie modele (było ich ponad 300 sztuk - w tym wiele już dziś niedostępnych), ale zostawiłem cały warsztat.

Mój już raczej powrót na stałe do modelarstwa zaczął się jakieś 8 lat temu i trwa do dziś.

Dziś moja kolekcja niesklejonych modeli dochodzi powoli do 300szt.

Tyle o mnie.

Na początek zdjęcia kiedy wróciłem do modelarstwa za pierwszym razem - tylko to się ostało - i jest dowód sokół z broplanu...

Zdjęcie0516.jpg

Zdjęcie0626.jpg

Zdjęcie0627.jpg

Teraz Modele samolotów z MC (tylko BAC Lighting jest z Chematica/Frog) - traktowałem je jako wprawkę modelarską i treningi - nieraz całkiem udane.

Modele powstawały na przestrzeni ostatnich 7 lat nie licząc tego roku, gdzie już żaden samolot nie powstał i raczej już nie powstanie - chociaż mam ochotę czasem zrobić z MC F-16 i F-35.

Kolejność zdjęć przypadkowa wg chronologii bo np. MIG-15 powstał zaraz po lynxach.

W wielu modelach wymieniałem oszklenie na vacu.

IMG_20240217_161401.jpg

IMG_20240217_161521.jpg

IMG_20240217_161656.jpg

IMG_20240217_161754.jpg

IMG_20240217_162016.jpg

IMG_20240217_162216.jpg

IMG_20240217_162516.jpg

Napisano (edytowane)

Na specjalne wyróżnienie zasługują dwa najbardziej żenujące modele w portfolio MC. Jest to Harrier i Delfin (oba warsztaty są na forum). Co nie zmienia faktu, że mój wewnętrzy masochizm i miłość do MC kazały mi je zrobić...

Na wspomnienie tutaj zasługuje tez model apache z MC model bardzo słaby choć składany - raczej tylko dla poczatkujących bo jest w miarę spasowany i jakoś wygląda... Miałem go w rękach, skleiłem na sucho - nie przeszedł oblotu i wylądował w koszu... Kalki fajne - ale nie ma się co nimi podniecać bo się rwą - chyba, że ma się specjalny specyfik na robienie filmu na kalkach...

IMG_20231025_211505.jpg

IMG_20231112_165425.jpg

Edytowane przez bart207skw

No to jedziemy ze śmigłowcami. Postaram się wrzucać chronologicznie.

Na początek dwa Tygrysy i MC - kopia modeli Italeri - słabo spasowana, ale udało się je zrobić. Ich warsztaty są na forum w dziale Mistercraft - bo niby gdzie indziej miałyby się znaleźć...

IMG_20211230_145128.jpg

Jako kolejne powstały czasowo blisko siebie są Uh-1d/n, Bell 212 z MC. W sumie nie takie złe modele - fajny jest wariant zrobienia różnych wersji z jednego pudła. Na uwagę zasługują tez boczne drzwi odlane jako przezroczyste, jako całość. Są dwa warsztaty tego modelu na forum.

IMG_20220825_105812.jpg

UH-1D Italeri.

Obecnie przechodzi renowację w tym zmywanie farb i kalek - będzie prawilny UH-1d z osą na dziobie...

W tej wersji największą trudność sprawiły kalki, które musiałem nacinać na obłych kształtach aby dobrze siadły.

IMG_20210406_201352.jpg

AS 350 Ecureuil - Mach2.

Mach2 i wszystko jasne. 

Model nieźle spasowany, dobre kalki. Na minus potężna ilość nadlewek, kruchy plastik i matowe białe oszklenie wymagające polerowania.

skończenie takiego modelu daje spora satysfakcję.

IMG_20210822_171333.jpg

Tym razem totalny składak.

Lynx w pierwszej wersji z trzema małymi okienkami i prawilna osłona silnika.

Użyte części to Plastyk, Frog, Airfix.  Kalki stary Techmod. na furum w dziale MC jest warsztat.

IMG_20211122_170901.jpg

Ka-52 Zviezda.

Model zacząłem robić przed wojną skończyłem w trakcie.

Miał być w kamuflażu i uzbrojony, ale przez wojnę zrobiłem go w malowaniu pokazowym.

Nigdy tez nie doczekał się galerii...

Zdjęcie WhatsApp 2024-08-30 o 23.19.33_fc6eb643.jpg

• Like 1

KA-28 Amodel.

Model, który kosztował nie wiele potu i łez. aby go skończyć musiałem dokupić drugi taki sam model (fuks). Z uwagi na słabe szkło, pękające po dotyku części - głownie elementy wirnika.

Ale jest i cieszy oko.

IMG_20230312_131426.jpg

• Like 1

Broplan SW-4 PUSZCZYK.

Jeden z moich osobistych świętych grali lub jak kto woli Mount Everest modelarstwa.

Dużo pracy, oszklenie vacu, słaby plastik. 

Jeden z tych modeli z których jestem dumny, choć jego wykonanie mogłoby być lepsze - mam jeszcze jedna sztukę do zrobienia więc kto wie...

IMG_20240210_140206.jpg

• Like 2

Niezła kolekcja się zrobiła Krzychu :yahoo:

Z nieskrywaną satysfakcją oglądam te Twoje modele, pamiętając ile pracy w nie włożyłeś... BRAWO!!!

Model Merlina pokazuje postępy jaki zrobiłeś, jest świetny ...:brawo:

Co do zdjęć to również olbrzymi progres, trzymam kciuki  za dalszy (w tej sytuacji, nieunikniony ) rozwój :szampan1:

• Like 1