bart207skw Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia Witam. Chciałbym pochwalić się swoimi dokonaniami modelarskimi. Modele zacząłem sklejać już w podstawówce - były modele kartonowe głownie samoloty podwieszane żyłkami do sufitu. W Liceum - a było to na początku lat 90-tych - byłem na wymianie uczniów polsko-niemieckiej i tam jednym z marketów były modele Revella. Z całej masy modeli wybrałem dwa pierwszy wypust tygrysa i Westlanda Lynxa przepak Matchboxa, Wydałem na to całe kieszonkowe jakie miałem na wyjazd... I tak się zaczęło śmigłowcowe love. Modele malowane olejnymi Humrolami, bez lakieru, bez washa i czegokolwiek innego - ale jaka była radość. W trakcie studiów i chwile po nim zarzuciłem modelarstwo. Wróciłem do niego kiedy mój stan zdrowia bardzo się pogorszył. Modele pozwoliły mi czyścić głowę i dawały spokój. Gdy mój stan znów się pogorszył wyprzedałem prawie wszystkie modele (było ich ponad 300 sztuk - w tym wiele już dziś niedostępnych), ale zostawiłem cały warsztat. Mój już raczej powrót na stałe do modelarstwa zaczął się jakieś 8 lat temu i trwa do dziś. Dziś moja kolekcja niesklejonych modeli dochodzi powoli do 300szt. Tyle o mnie. Na początek zdjęcia kiedy wróciłem do modelarstwa za pierwszym razem - tylko to się ostało - i jest dowód sokół z broplanu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Teraz dwa chyba najbardziej zepsute przez mnie modele czyli jakaś chińska cobra i apache z Mirage (w sumie fajny model, ale przekombinowany i wymaga poprawek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Dwa modele Westlanda Lynxa z Mastercrafta. od nich zaczął się mój powrót do modelarstwa i mam do nich wielki sentyment szkoda, że tak szybkę skopali wymiarowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Teraz Modele samolotów z MC (tylko BAC Lighting jest z Chematica/Frog) - traktowałem je jako wprawkę modelarską i treningi - nieraz całkiem udane. Modele powstawały na przestrzeni ostatnich 7 lat nie licząc tego roku, gdzie już żaden samolot nie powstał i raczej już nie powstanie - chociaż mam ochotę czasem zrobić z MC F-16 i F-35. Kolejność zdjęć przypadkowa wg chronologii bo np. MIG-15 powstał zaraz po lynxach. W wielu modelach wymieniałem oszklenie na vacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia (edytowane) Na specjalne wyróżnienie zasługują dwa najbardziej żenujące modele w portfolio MC. Jest to Harrier i Delfin (oba warsztaty są na forum). Co nie zmienia faktu, że mój wewnętrzy masochizm i miłość do MC kazały mi je zrobić... Na wspomnienie tutaj zasługuje tez model apache z MC model bardzo słaby choć składany - raczej tylko dla poczatkujących bo jest w miarę spasowany i jakoś wygląda... Miałem go w rękach, skleiłem na sucho - nie przeszedł oblotu i wylądował w koszu... Kalki fajne - ale nie ma się co nimi podniecać bo się rwą - chyba, że ma się specjalny specyfik na robienie filmu na kalkach... Edytowane 30 Sierpnia przez bart207skw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia No to jedziemy ze śmigłowcami. Postaram się wrzucać chronologicznie. Na początek dwa Tygrysy i MC - kopia modeli Italeri - słabo spasowana, ale udało się je zrobić. Ich warsztaty są na forum w dziale Mistercraft - bo niby gdzie indziej miałyby się znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Jako kolejne powstały czasowo blisko siebie są Uh-1d/n, Bell 212 z MC. W sumie nie takie złe modele - fajny jest wariant zrobienia różnych wersji z jednego pudła. Na uwagę zasługują tez boczne drzwi odlane jako przezroczyste, jako całość. Są dwa warsztaty tego modelu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Czas teraz na AH-1W Cobra. Modele sklejone w odstępie dwuletnim. Jedyna modyfikacja to zaszpachlowanie szczelin w obudowie silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia UH-1D Italeri. Obecnie przechodzi renowację w tym zmywanie farb i kalek - będzie prawilny UH-1d z osą na dziobie... W tej wersji największą trudność sprawiły kalki, które musiałem nacinać na obłych kształtach aby dobrze siadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia AS 350 Ecureuil - Mach2. Mach2 i wszystko jasne. Model nieźle spasowany, dobre kalki. Na minus potężna ilość nadlewek, kruchy plastik i matowe białe oszklenie wymagające polerowania. skończenie takiego modelu daje spora satysfakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Tym razem totalny składak. Lynx w pierwszej wersji z trzema małymi okienkami i prawilna osłona silnika. Użyte części to Plastyk, Frog, Airfix. Kalki stary Techmod. na furum w dziale MC jest warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Sikorski R-4B. Pierwszy model, w którym części łączyłem z dodaniem jako łącznika drucików. Sam model do łatwych nie należał głownie przez kabinę vacu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia AH-1G Cobra z MC z dodatkami żywicznymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Ka-52 Zviezda. Model zacząłem robić przed wojną skończyłem w trakcie. Miał być w kamuflażu i uzbrojony, ale przez wojnę zrobiłem go w malowaniu pokazowym. Nigdy tez nie doczekał się galerii... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia (edytowane) MBB BK 117 ADAC Revell Edytowane 30 Sierpnia przez bart207skw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia MD 530 Defender - Italeri 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia KA-28 Amodel. Model, który kosztował nie wiele potu i łez. aby go skończyć musiałem dokupić drugi taki sam model (fuks). Z uwagi na słabe szkło, pękające po dotyku części - głownie elementy wirnika. Ale jest i cieszy oko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Fujimi WESTLAND LYNX z kalkami od Airfixa, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia KP R-44 Robinson. Mały a cieszy oko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Broplan SW-4 PUSZCZYK. Jeden z moich osobistych świętych grali lub jak kto woli Mount Everest modelarstwa. Dużo pracy, oszklenie vacu, słaby plastik. Jeden z tych modeli z których jestem dumny, choć jego wykonanie mogłoby być lepsze - mam jeszcze jedna sztukę do zrobienia więc kto wie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Airfix MBB 105 BO Vintage... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia KP/Smer/Mastercraft MIl MI-8 POLICJA POLSKA. Dla mnie bardzo sentymentalny model - zawsze chciałem go zrobić ale nigdy się nie składało. ale w końcu się udało... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Italeri MERLIN HMA.1 - wszystko jasne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Niezła kolekcja się zrobiła Krzychu Z nieskrywaną satysfakcją oglądam te Twoje modele, pamiętając ile pracy w nie włożyłeś... BRAWO!!! Model Merlina pokazuje postępy jaki zrobiłeś, jest świetny ... Co do zdjęć to również olbrzymi progres, trzymam kciuki za dalszy (w tej sytuacji, nieunikniony ) rozwój 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Piękna kolekcja. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi