CrazyPillow Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września (edytowane) Ciekawiło mnie zawsze, dlaczego w numeracji typów samolotów RWD jest dziura pomiędzy numerem 11 a 13. Ostatnio dowiedziałem się dzięki stronie Wikipedii oraz http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2576/126/RWD-12 że taki samolot był projektowany, ale nie został zbudowany. A numer nie został potem ponownie przydzielony. Czy ktoś z Was ma może jakieś bliższe info na temat tego projektu? Jakieś rysunki, albo chociaż dokładniejszy opis? Edytowane 30 Października przez CrazyPillow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 30 Października Autor Share Napisano 30 Października W internecie udało mi się znaleźć tylko wzmiankę w Wikipedii oraz na www.samolotypolskie.pl , że RWD-12 miał mieć silnik Wright Whirlwind J5B o mocy 220 KM (gwiazdowy 9-cyl. z 1925r). Silnik był u nas ponoć produkowany licencyjnie w zakładach Skody i Avia. Sam samolot miał być nieco dłuższy od RWD-8 i posiadać większą powierzchnię nośną. Tyle udało mi się na razie ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada W dniu 31.10.2024 o 00:01, CrazyPillow napisał: Silnik był u nas ponoć produkowany licencyjnie w zakładach Skody i Avia. Nie ponoć był, tylko był. To był napęd np. Lublina R-XIII. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada W dniu 27.09.2024 o 22:15, CrazyPillow napisał: Czy ktoś z Was ma może Na filmie poniżej gość ma w kolekcji RWD-12. Robiony zapewne od podstaw albo przerabiany. Model widać w drugim rzędzie od 17:36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 7 Listopada Autor Share Napisano 7 Listopada W dniu 4.11.2024 o 17:21, Grzes napisał: Model widać w drugim rzędzie od 17:36 Dzięki stukrotne. Ciekawą kolekcję gość zebrał, choć raczej poszedł na ilość. Tak czy owak szacun. Z tego co udało mi się ustalić to człowiek nazywa się Jakub Kubas (ma kanał na YT i FB) i chyba zrobił coś koło pół koła modeli. Ten RWD-12 wygląda w jego wykonaniu coś jak skrzyżowanie RWD-8 z silnikiem z Czapli i powiększonymi lotkami. Jak nic konkretniejszego się nie dowiem to chyba będę musiał interpolować coś pomiędzy RWD-8 a prototypem Czapli RWD-14/I i to zrobić z silnikiem Wright Whirlwind J5B. Z braku laku można zrobić pół fikcję historyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada 2 minuty temu, CrazyPillow napisał: Z tego co udało mi się ustalić to człowiek nazywa się Jakub Kubas (ma kanał na YT i FB) Pisz do gościa, wyciągaj informacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi